2 Ιουλίου 2024

    Η μαγευτική πραγματικότητα της Λιλιπούπολης: Η αντίσταση της Μαριανίνας Κριεζή και η κόντρα του δήμαρχου Χαρχούδα με τον Δυστροπόπιγκα”

    Η Μαριανίνα Κριεζή ανήκει στους θρύλους της μουσικής σκηνής της χώρας μας. Τα τραγούδια που φέρουν την υπογραφή της, όπως η αξέχαστη “Σερενάτα” και η “Ρόζα Ροζαλία”, έχουν γίνει απόλυτα διαχρονικά. Ωστόσο, η καριέρα της δεν περιορίζεται μόνο σε αυτά τα τραγούδια. Η Κριεζή έχει συνεργαστεί με μεγάλους καλλιτέχνες και δημιουργήσει εξαιρετικούς στίχους για την ιστορική ραδιοφωνική εκπομπή “Εδώ Λιλιπούπολη”.

    Το 1975, ο διάσημος Μάνος Χατζιδάκις ανέλαβε τη διεύθυνση του Τρίτου Προγράμματος της Ελληνικής Ραδιοφωνίας και είχε την ιδέα να δημιουργήσει μια παιδική εκπομπή. Αυτή την αποστολή της αρχισυνταξίας της εκπομπής ανέθεσε στη χορογράφο και σκηνοθέτρια Ρεγγίνα Καπετανάκη. Με τη βοήθεια της παιδοψυχολόγου Ελένης Βλάχου, δημιούργησαν το εντυπωσιακό σχέδιο του “μαγικού κόσμου της Λιλιπούπολης” και το παρουσίασαν στον Χατζιδάκι.

    Η ραδιοφωνική εκπομπή “Εδώ Λιλιπούπολη” ξεκίνησε να μεταδίδεται το 1976 και ήταν γεμάτη με μουσική και τραγούδια που φιλοδοξούσαν να μάθουν στα παιδιά τις βασικές έννοιες της ζωής, όπως τα χρώματα, τα μεγέθη και άλλα παρόμοια. Με την πάροδο του χρόνου, όμως, ο χαρακτήρας της εκπομπής άρχισε να παίρνει πολιτικές διαστάσεις.

    Οι ήρωες της Λιλιπούπολης άρχισαν να αντικατοπτρίζουν πραγματικούς πολιτικούς και γεγονότα της εποχής. Αυτή η προσέγγιση άνοιξε την ραδιοφωνική εκπομπή σε πολιτικά προβλήματα και προκάλεσε αντιδράσεις. Κάποιοι την είδαν ως κομμουνιστική προπαγάνδα και θεώρησαν ότι επηρεάζει την αθωότητα των παιδιών. Οι επικριτές αυτοί δεν κατάλαβαν ότι η “Λιλιπούπολη” απλά προσπαθούσε να μιλήσει στα παιδιά με αξιοπρέπεια και να θίξει θέματα που αφορούν την κοινωνία μας.

    Ως αποτέλεσμα αυτών των αντιδράσεων, ο δήμαρχος Χαρχούδας και ο Δυστροπόπιγκας μπλέχτηκαν σε μια κόντρα για την εξουσία της Λιλιπούπολης. Ο Χαρχούδας, που συνδέθηκε με τη δεξιά διακυβέρνηση, και ο Δυστροπόπιγκας, που ήταν στην αντιπολίτευση, αντιπροσώπευαν διαφορετικά πολιτικά στρατόπεδα. Αυτή η εξέλιξη προκάλεσε πολιτικά προβλήματα και έντονες συζητήσεις στην κοινωνία μας.

    Αν και ορισμένοι κριτικοί στον Τύπο αντέδρασαν αρνητικά, η “Λιλιπούπολη” παρέμεινε αγαπημένη από το ελληνικό κοινό. Η ποιητική γλώσσα και οι διάλογοι που έθιγαν σημαντικά θέματα της κοινωνίας εντυπωσίασαν τους ακροατές. Ο Μάνος Χατζιδάκις υπερασπίστηκε την εκπομπή και την χαρακτήρισε ως “γέννημα μιας φιλελεύθερης και πειραματικής ραδιοφωνίας”. Παρ’ όλες αυτές τις αντιδράσεις, η εκπομπή κατάφερε να παραμείνει στον αέρα μέχρι το 1980 με ιδιαίτερη επιτυχία.

    Πηγή

    Share:

    Σχετικά Άρθρα