7 Ιουλίου 2024

    Η μυρωδιά που αλλάζει την επιθετική συμπεριφορά: Μια νέα προσέγγιση για την εξουδετέρωση της βίας

    Η βία στις σχέσεις είναι ένα πραγματικότητα που δυστυχώς συναντάμε συχνά, ειδικά στις συντροφικές σχέσεις. Και ειδικά κατά τη διάρκεια της πανδημίας, ο αριθμός των περιστατικών βίας έχει αυξηθεί σημαντικά, με τις γυναίκες να αποτελούν το μεγαλύτερο ποσοστό θυμάτων. Σύμφωνα με τα διαθέσιμα στοιχεία, το 35% των γυναικών έχουν πέσει θύματα βίας κάποια στιγμή στη ζωή τους, ενώ σε ορισμένες χώρες αυτό το ποσοστό αγγίζει το 70%.

    Ωστόσο, μια νέα έρευνα φέρνει στο φως έναν παράδοξο τρόπο μείωσης της επιθετικής συμπεριφοράς. Σύμφωνα με την έρευνα που δημοσιεύεται στο περιοδικό PLOS Biology, η μυρωδιά των δακρύων μιας γυναίκας μπορεί να μειώσει τα επίπεδα θυμού στους άνδρες. Το άρωμα αυτό περιέχει χημικές ουσίες, οι οποίες μεταδίδουν ένα ανεπαίσθητο άρωμα όταν εκκρίνονται. Αυτή η μυρωδιά οδηγεί σε μειωμένη εγκεφαλική δραστηριότητα που σχετίζεται με την επιθετικότητα, καταφέρνοντας να μειώσει την επιθετική συμπεριφορά.

    Παλαιότερες έρευνες είχαν δείξει ότι το ίδιο φαινόμενο ισχύει και σε πειραματόζωα. Για να διαπιστωθεί αν αυτό ισχύει και στους ανθρώπους, οι ερευνητές σχεδίασαν ένα πείραμα. Παρουσίασαν σε ανδρικούς παίκτες ένα παιχνίδι που προκαλούσε επιθετική συμπεριφορά και τους έδωσαν τη δυνατότητα να ανταποκριθούν. Ταυτόχρονα, οι παίκτες εκτέθηκαν τυχαία είτε στη μυρωδιά των γυναικείων δακρύων, είτε σε μια άοσμη ουσία. Τα αποτελέσματα έδειξαν ότι η επιθετική συμπεριφορά μειώθηκε περισσότερο από 40% σε όσους άνδρες εκτέθηκαν στη μυρωδιά των δακρύων, συγκριτικά με όσους εκτέθηκαν στη μυρωδιά της άοσμης ουσίας.

    Οι ερευνητές επέβαλλαν το πείραμα και σε εγκεφάλους με σάρωση MRI, διαπιστώνοντας ότι οι περιοχές του εγκεφάλου που σχετίζονται με την επιθετικότητα ενεργοποιούνταν περισσότερο κατά τη διάρκεια του παιχνιδιού όταν οι άνδρες μύριζαν τα γυναικεία δάκρυα. Μεγαλύτερη διαφορά σε αυτή τη δραστηριότητα συνέβαλε σε λιγότερες αντιποίνες από τους παίκτες.

    Αυτή η έρευνα ανοίγει νέους δρόμους για την καταπολέμηση της επιθετικής συμπεριφοράς μέσα από αρωματοθεραπευτικές προσεγγίσεις. Καθώς αποκαλύπτεται περαιτέρω η βιοχημική αλήθεια που κρύβεται πίσω από αυτό το φαινόμενο, μπορεί να αναπτυχθούν νέες μεθόδοι για την εξουδετέρωση της βίας και την προστασία των γυναικών σε σχέση.

    Αν και η έρευνα είναι ακόμα σε αρχικό στάδιο, αυτά τα ευρήματα μας δίνουν μια νέα ελπίδα και μια νέα προοπτική για την καταπολέμηση της βίας και τη δημιουργία ενός ασφαλέστερου περιβάλλοντος για όλους. Μπορείτε να μάθετε περισσότερα για αυτή την έρευνα και την ανάπτυξη νέων προσεγγίσεων για την πρόληψη της βίας στις σχέσεις στο μέλλον.
    Πηγή

    Share:

    Σχετικά Άρθρα