7 Ιουλίου 2024

    Η ομάδα αίματος που αυξάνει τον κίνδυνο εγκεφαλικού επεισοδίου πριν τα 60: Νέα ευρήματα από ερευνητές του Πανεπιστημίου του Μέριλαντ

    Σύμφωνα με νέα στοιχεία που δημοσίευσαν ερευνητές του Πανεπιστημίου του Μέριλαντ στο περιοδικό Neurology, οι άνθρωποι με ομάδα αίματος Α φαίνεται να έχουν υψηλότερο κίνδυνο να υποστούν εγκεφαλικό επεισόδιο πριν την ηλικία των 60 ετών. Η ομάδα αίματος αντιπροσωπεύει την ευρεία ποικιλία χημικών ουσιών που εμφανίζονται στην επιφάνεια των ερυθρών κυττάρων του αίματος, με κάθε άνθρωπο να ανήκει σε μία από τις οκτώ διαφορετικές ομάδες αίματος.

    Οι ερευνητές αξιολόγησαν δεδομένα από 48 γενετικές κλινικές μελέτες που περιλάμβαναν σχεδόν 17.000 άτομα με εγκεφαλικό επεισόδιο πριν τα 60 ετών και σχεδόν 600.000 άτομα χωρίς ανάλογο ιατρικό ιστορικό. Από την ανάλυση των γονοτύπων τους, ανακάλυψαν ότι οι άνθρωποι με μια παραλλαγή της ομάδας αίματος Α είχαν 16% περισσότερη πιθανότητα να υποστούν εγκεφαλικό επεισόδιο πριν την ηλικία των 60. Αντίθετα, αυτοί που είχαν ομάδα αίματος Ο είχαν 12% μικρότερο κίνδυνο. Οι ακριβείς λόγοι για αυτήν την συσχέτιση παραμένουν ακόμα άγνωστοι, αλλά ορισμένοι ερευνητές υποθέτουν ότι μπορεί να σχετίζεται με τους παράγοντες πήξης του αίματος και τον σχηματισμό θρόμβων.

    Μια ενδιαφέρουσα παρατήρηση της μελέτης ήταν ότι ο αυξημένος κίνδυνος εγκεφαλικού επεισοδίου στην ομάδα αίματος Α ήταν ασήμαντος στα άτομα που υπέστησαν επεισόδιο μετά τα 60 έτη. Αυτό υποδηλώνει ότι τα εγκεφαλικά επεισόδια που συμβαίνουν νωρίς μπορεί να έχουν διαφορετικές αιτίες από εκείνα που συμβαίνουν αργότερα. Επιπλέον, η μελέτη έδειξε ότι οι άνθρωποι με ομάδα αίματος Β είχαν περίπου 11% περισσότερες πιθανότητες να υποστούν εγκεφαλικό επεισόδιο, ανεξάρτητα από την ηλικία τους.

    Παρότι οι ακριβείς λόγοι για τη συσχέτιση αυτή παραμένουν ακόμα άγνωστοι, οι ερευνητές πιστεύουν ότι η γενετική αλληλουχία που κωδικοποιεί τις ομάδες αίματος μπορεί να σχετίζεται με παθήσεις όπως η ασβεστοποίηση της στεφανιαίας αρτηρίας και η εν τω βάθει φλεβική θρόμβωση. Παρόλα αυτά, απαιτούνται περαιτέρω έρευνες για να αποκαλυφθεί η πλήρης εικόνα και να κατανοήσουμε πώς ακριβώς η ομάδα αίματος επηρεάζει τον κίνδυνο εγκεφαλικού επεισοδίου.
    Πηγή

    Share:

    Σχετικά Άρθρα