7 Ιουλίου 2024

    Η πραγματική ηλικία των οργάνων μας: Πώς μπορούμε να την μετρήσουμε;

    Το αρχαίο ρητό «είσαι όσο χρονών αισθάνεσαι» μπορεί να έχει κάποια αλήθεια, αλλά μια νέα έρευνα που δημοσιεύθηκε στο περιοδικό Nature έρχεται να αλλάξει τον τρόπο που αντιλαμβανόμαστε την ηλικία μας. Σύμφωνα με επιστήμονες από το Πανεπιστήμιο του Στάνφορντ, η πραγματική ηλικία μας, ή όπως αλλιώς αποκαλείται βιολογική ηλικία, μπορεί να καθορίζεται από το πιο “γηραιότερο” όργανο του σώματός μας.

    Σύμφωνα με τη μελέτη, οι επιστήμονες ανέπτυξαν μια απλή μέθοδο για τη μέτρηση της βιολογικής ηλικίας των οργάνων μας με βάση μια αίματος. Εξετάζοντας την ταχύτητα γήρανσης σε επιμέρους όργανα, όπως η καρδιά, ο εγκέφαλος και οι πνεύμονες, οι ερευνητές ανακάλυψαν ότι όταν ένα όργανο είναι πιο “γηραιό” από την πραγματική ηλικία μας, αυξάνεται και ο κίνδυνος εκδήλωσης ασθενειών που σχετίζονται με αυτό το όργανο για τα επόμενα 15 χρόνια.

    Η έρευνα μελέτησε 1.398 υγιείς εθελοντές και αναγνώρισε 850 πρωτεΐνες που παράγονται από τα επιμέρους όργανα του σώματος. Με βάση αυτά τα δεδομένα, ανεπτύχθηκε ένας αλγόριθμος μηχανικής μάθησης που μπορεί να προβλέπει την ηλικία κάθε οργάνου ανάλογα με τα επίπεδα των πρωτεϊνών αυτών.

    Τα αποτελέσματα της μελέτης έδειξαν ότι η βιολογική ηλικία κάθε οργάνου επηρεάζει τον κίνδυνο εκδήλωσης νόσων που σχετίζονται με αυτό. Για παράδειγμα, άτομα με επιταχυνόμενη γήρανση της καρδιάς είχαν αύξηση 250% στον κίνδυνο καρδιακής ανεπάρκειας. Οι άνθρωποι με υπέρταση ή διαβήτη είχαν νεφρούς που ήταν 1 χρόνο μεγαλύτεροι από τη χρονολογική τους ηλικία. Περίπου 1 στους 60 εθελοντές είχε δύο όργανα με επιταχυνόμενη γήρανση και εμφάνισαν 6,5 φορές μεγαλύτερο κίνδυνο θανάτου σε σχέση με άλλα άτομα.

    Αυτή η έρευνα ανοίγει νέους δρόμους πρόληψης και αντιμετώπισης ασθενειών. Στο μέλλον, τα παρόμοια τεστ μπορούν να χρησιμοποιηθούν για να προβλέψουν προβλήματα υγείας όπως η καρδιαγγειακή νόσος και ο διαβήτης.

    Για να διατηρήσουμε την βιολογική μας ηλικία σε υγιές επίπεδο, είναι σημαντικό να τηρούμε ορισμένες υγιεινές συνήθειες. Συγκεκριμένα, πρέπει να επενδύουμε στη διατροφή μας, να παραμένουμε δραστήριοι, να κόψουμε το κάπνισμα, να κοιμόμαστε επαρκώς, να διατηρούμε ένα σταθερό βάρος, να ελέγχουμε τη χοληστερόλη και τη σάκχαρο στο αίμα μας και να προσέχουμε την αρτηριακή πίεση μας.

    Η βιολογική ηλικία μας είναι κάτι που μπορούμε να επηρεάσουμε με τις επιλογές μας και τις συνήθειες μας. Μέσω της σωστής φροντίδας του σώματός μας, μπορούμε να παραμείνουμε νέοι και υγιείς για μεγαλύτερο χρονικό διάστημα.
    Πηγή

    Share:

    Σχετικά Άρθρα