7 Ιουλίου 2024

    Η τελευταία ανάσα για την πατρίδα: Οι στίχοι που ενέπνευσαν τους Pagan”

    Κατά τη διάρκεια ενός γλεντιού, ο Μακρυγιάννης ψιθύρισε ένα τραγούδι με μια ανατριχιαστική αλήθεια που συγκλόνισε τους πάντες. Ήταν η νύχτα που πέθανε το πρωτοπαλίκαρό του, ο Ιωάννης Γκούρας, σε μάχη. Ο Μακρυγιάννης, συγκινημένος και λυπημένος, συμπεριέλαβε τους στίχους αυτού του τραγουδιού στις γραφές του και έτσι, διασώθηκε αυτό το σπουδαίο δημοτικό ποίημα που αντέχει περήφανα στο χρόνο για περίπου δύο αιώνες.

    Οι στίχοι ήταν οι εξής: “Ο Ήλιος εβασίλεψε, – Έλληνα μου, βασίλεψε – και το Φεγγάρι εχάθη κι ο καθαρός Αυγερινός που πάει κοντά στην Πούλια τα τέσσερα κουβέντιαζαν και κρυφοκουβεντιάζουν. Γυρίζει ο Ήλιος και τους λέει, γυρίζει και τους κρένει· «Εψές οπού βασίλεψα πίσω από μια ραχούλα, άκουσα γυναίκεια κλάματα κι αντρών τα μοιργιολόγια γι’ αυτά τα ηρωικά κορμιά στον κάμπο ξαπλωμένα, και μες το αίμα το πολύ είν’ όλα βουτημένα. Για την πατρίδα πήγανε στον Άδη, τα καημένα.”

    Αυτό το δημοτικό ποίημα, γνωστό για τον ιαμβικό δεκαπεντασύλλαβο του, προέρχεται από την ευρύτερη περιοχή της Ηπείρου και της Στερεάς Ελλάδας. Και τώρα, οι Pagan, ένα progressive ethnic rock συγκρότημα, ανέλαβαν να μελοποιήσουν αυτούς τους στίχους με μια εκπληκτική εκτέλεση που συνδυάζει το ροκ και το τσάμικο.

    Το τραγούδι έχει τον τίτλο “Σφαγή” και κυκλοφόρησε τον Ιούλιο του 2020. Μπορείτε να ακούσετε αυτήν τη μοναδική εκτέλεση στο επίσημο κανάλι του συγκροτήματος στο Youtube.

    Οι Pagan αποτελούνται από μια ομάδα ταλαντούχων μουσικών. Η Έβελυν Ασουάντ αναλαμβάνει τη φωνή, ο Σταύρος Τσουμάνης παίζει ακουστική κιθάρα και μπάσο, ο Δημήτρης Μπίζος παίζει ηλεκτρική κιθάρα, ο Θάνος Τσελεμπής παίζει τύμπανα, και ο Μάρκος Παύλου παίζει γκάιντα. Η σύνθεση και η παραγωγή ανήκουν στον Σταύρο Τσουμάνη, ενώ η μίξη και το mastering έγιναν στα Soundflakes Studios από τον Νίκο Παπαδόπουλο.

    Οι Pagan είναι ένα νέο συγκρότημα που ιδρύθηκε το 2020. Το όνομά τους προέρχεται από τη λατινική λέξη “PAGANUS”, που σημαίνει άνθρωπος της ύπαιθρου και αντιπροσωπεύει την επιστροφή στις ρίζες και το ένστικτο. Οι στίχοι τους επικεντρώνονται στις δύο μεγαλύτερες δυνάμεις της ζωής, τον έρωτα και τον θάνατο, και η μουσική τους περιλαμβάνει εκστατικούς ρυθμούς, αρχέγονες φωνές, δράμα και μυσταγωγία.

    Τον Ιούλιο του 2022, οι Pagan κυκλοφόρησαν επίσης το τραγούδι “Κοίτα με”, μια σύγχρονη απόδοση του παραδοσιακού τραγουδιού της Δράμας “Κοίτα με γλυκιά μου αγάπη”. Το τραγούδι αναφέρεται στα καιρικά δύσκολα, όταν κάποιος έφευγε από την ύπαιθρο και δυστυχώς δεν γύριζε ποτέ πίσω. Αποτελεί έναν ύμνο στην αληθινή αγάπη και στην ελπίδα για μια “επόμενη συνάντηση”. Το βίντεο κλιπ του τραγουδιού σκηνοθέτησε η Marlene Kaminsky και γυρίστηκε στα παρθένα δάση του ορεινού όγκου της Δράμας.

    Το συγκρότημα θα εμφανιστεί στο Κύτταρο στις 27 Οκτωβρίου, προσφέροντας μία μοναδική μουσική εμπειρία γεμάτη συναίσθημα και ενέργεια.
    Πηγή

    Share:

    Σχετικά Άρθρα