8 Ιουλίου 2024

    Η χρυσή τουαλέτα των 6 εκ. δολαρίων. Το έργο τέχνης που κλάπηκε από αγγλικό ανάκτορο. Αμοιβή 100 χιλ για οποιαδήποτε πληροφορία!

    Ένα θρυλικό κωμικό χρυσό τουαλέτα αξίας 6 εκατομμυρίων δολαρίων έχει κλαπεί από ένα αγγλικό ανάκτορο, σε μία από τις πιο εντυπωσιακές και ανεξιχνίαστες κλοπές έργου τέχνης παγκοσμίως. Το έργο, με τίτλο “Αμερική”, που δημιούργησε ο Ιταλός καλλιτέχνης Μαουρίτσιο Κατελάν, είναι μία πλήρως λειτουργική τουαλέτα κατασκευασμένη από 103 κιλά χρυσού 18 καρατίων. Εδώ και καιρό, επιθεωρητές της Σκότλαντ Γιαρντ αναζητούν από το 2019 το έργο, προσφέροντας αμοιβή 100.000 δολαρίων για οποιαδήποτε πληροφορία.

    Ο καλλιτέχνης Κατελάν είναι γνωστός για τις πρωτότυπες και αμφιλεγόμενες δημιουργίες του. Το έργο “Αμερική” αποτελεί ένα σατιρικό σχόλιο για την τέχνη, το χρήμα, την απληστία και τον καπιταλισμό. Το 2016, ο Κατελάν είχε εγκαταστήσει μία πολυτελή χρυσή τουαλέτα στο μπάνιο ενός μουσείου στη Νέα Υόρκη, που οι επισκέπτες είχαν τη δυνατότητα να χρησιμοποιούν ελεύθερα. Ένα χρόνο αργότερα, ο Κατελάν πρότεινε στον Ντόναλντ Τραμπ να εγκαταστήσει την χρυσή τουαλέτα στον Λευκό Οίκο, αλλά η πρόταση απορρίφθηκε.

    Το 2019, η χρυσή τουαλέτα μεταφέρθηκε προσωρινά στο ανάκτορο του 18ου αιώνα, Μπλένχαϊμ, στο Όξφορντσαϊρ της Αγγλίας. Παρόλο που αυτό το ανάκτορο είναι μνημείο της Ουνέσκο και ανοικτό στο κοινό, οι αρχές δεν πίστευαν ότι υπήρχε λόγος ανησυχίας για την ασφάλεια του έργου, ενώ ο ίδιος ο ιδρυτής του Ιδρύματος Τέχνης Μπλένχαϊμ, Λόρδος Έντουαρντ Σπένσερ-Τσόρτσιλ, δήλωσε ότι κανείς δεν θα τολμούσε να κλέψει την τουαλέτα, καθώς θα ήταν δύσκολο να την μεταφέρει λόγω του μεγάλου βάρους της.

    Όμως, τα ξημερώματα της 14ης Σεπτεμβρίου 2019, η χρυσή τουαλέτα εξαφανίστηκε από το ανάκτορο. Εφτά ύποπτοι συνελήφθησαν από την αστυνομία, αλλά αφέθηκαν ελεύθεροι λόγω έλλειψης αποδεικτικών στοιχείων. Πιθανόν οι κλέφτες έχουν ήδη καταστρέψει την τουαλέτα και έχουν απολαύσει το κέρδος από το χρυσό της. Ο ντετέκτιβ Τσάρλι Χιλ, ειδικός σε έρευνες κλοπών έργων τέχνης, πιστεύει ότι οι κλέφτες θα είχαν ήδη λιώσει την τουαλέτα για να αποκτήσουν τον χρυσό.

    Ο Κατελάν απαρνείται κάθε εμπλοκή στην κλοπή και αποκαλεί τους κλέφτες “εξαιρετικούς ερμηνευτές”. Παρόλο που το έργο του κλάπηκε, απολαμβάνει την δημοσιότητα που αποκτάει από αυτό, ενώ επικροτεί την “περφόρμανς” των κλεφτών. Επιμένει ότι η κλοπή ήταν αστεία και προσθέτει με χιούμορ: “Ποιος είναι τόσο ανόητος για να κλέψει μια τουαλέτα;”.

    Παρά τις μακροχρόνιες έρευνες, η χρυσή τουαλέτα παραμένει αγνοούμενη. Η αμοιβή 100.000 δολαρίων για πληροφορίες που θα οδηγήσουν στην ανακάλυψή της παραμένει σε ισχύ, αλλά οι πιθανότητες εντοπισμού της είναι ελάχιστες. Έτσι, η κλοπή αυτή παραμένει μία από τις πιο μυστηριώδεις και ενδιαφέρουσες κλοπές έργου τέχνης στην ιστορία.
    Πηγή

    Share:

    Σχετικά Άρθρα