5 Ιουλίου 2024

    Η Χρόνια Νεφρική Νόσος: Σημαντική η Έγκαιρη Παρέμβαση για την Πρόληψη των Επιπλοκών

    Η Χρόνια Νεφρική Νόσος (ΧΝΝ) είναι μια ασθένεια που εξελίσσεται αθέμιτα, παρουσιάζοντας ελάχιστα αναγνωρίσιμα συμπτώματα, μέχρι να φθάσει σε προχωρημένο στάδιο. Οι συνέπειες της ΧΝΝ στην ποιότητα ζωής των ασθενών είναι σημαντικές, ειδικά για όσους πάσχουν και από διαβήτη τύπου 2. Ως εκ τούτου, η έγκαιρη παρέμβαση είναι ζωτικής σημασίας για την πρόληψη των επιπλοκών.

    Σύμφωνα με έρευνα που πραγματοποιήθηκε από τη Bayer σε συνεργασία με την Ευρωπαϊκή Ένωση Νεφροπαθών (EKPF), περίπου το ένα τρίτο των ασθενών που πάσχουν από διαβήτη τύπου 2 και ΧΝΝ ανέφεραν φόβο, άγχος, στρες ή κατάθλιψη μετά τη διάγνωση της ασθένειας. Επιπλέον, παρουσίασαν αλλαγές στη σεξουαλική ζωή και επηρεάστηκαν στην επαγγελματική τους ζωή και καριέρα. Είναι αξιοσημείωτο ότι πάνω από το ένα τρίτο των ασθενών είχαν συμπτώματα για περίοδο μεγαλύτερη των έξι μηνών πριν από τη διάγνωση της ΧΝΝ.

    Για να ανιχνευθεί η ΧΝΝ εγκαίρως, η εξέταση UACR (Urine Albumin-to-Creatinine Ratio) είναι αναγκαία, πέρα από την εκτίμηση του eGFR (estimated Glomerular Filtration Rate). Αυτοί οι προγνωστικοί δείκτες είναι κρίσιμοι για την πρόβλεψη των μακροχρόνιων νεφρικών και καρδιαγγειακών επιπλοκών σε ασθενείς με διαβήτη τύπου 2 και ΧΝΝ.

    Οι πάροχοι υγείας επισημαίνουν την ανάγκη για έγκαιρη διάγνωση της ΧΝΝ. Σύμφωνα με μια άλλη έρευνα που διεξήχθη από τη Bayer, το 88% των παρόχων υγείας συμφώνησε ότι μπορούν να γίνουν περισσότερα για την έγκαιρη διάγνωση της ΧΝΝ μεταξύ των ατόμων με διαβήτη τύπου 2.

    “Η ΧΝΝ είναι μια ασθένεια που εξελίσσεται και μπορεί να επιβραδυνθεί με την πρώιμη παρέμβαση, αλλά δεν μπορεί να αποτραπεί πλήρως”, αναφέρει ο Markus Scheerer, PhD, Αντιπρόεδρος CKD, Global Medical Bayer. “Είναι σημαντικό να γίνεται έγκαιρη διάγνωση και θεραπεία για να βελτιωθεί η πορεία των ασθενών με ΧΝΝ και διαβήτη τύπου 2”.

    Η Bayer έχει δεσμευτεί για την προσφορά μιας καλύτερης ζωής μέσω της καινοτομίας, αναπτύσσοντας θεραπευτικές επιλογές για ασθένειες όπως η ΧΝΝ. Η εταιρεία εξερευνά το φάσμα των θεραπευτικών επιλογών για να ανταποκριθεί σε ανεκπλήρωτες ιατρικές ανάγκες.

    “Η ανάπτυξη νέων φαρμάκων αποτελεί πλέον μια πολύ διαφορετική διαδικασία από το παρελθόν, με τις εταιρείες να επενδύουν όλο και περισσότερο σε κλινικές δοκιμές. Αυτές αποτελούν τον πυλώνα για την καινοτομία στον τομέα της υγείας”, αναφέρει ο Θανάσης Κώτσανης, Medical Director της Bayer για το Cluster South Mediterranean and Black Sea.

    Η ΧΝΝ είναι μια σοβαρή ασθένεια που απαιτεί προσοχή και έγκαιρη ανίχνευση για την πρόληψη των επιπλοκών. Η ευαισθητοποίηση και οι συνεχείς έρευνες από εταιρείες όπως η Bayer θα συμβάλουν στη βελτίωση του χειρισμού και της περίθαλψης των ασθενών με ΧΝΝ και διαβήτη τύπου 2.
    Πηγή

    Share:

    Σχετικά Άρθρα