30 Ιουνίου 2024

    Η COP28 στο Ντουμπάι: Η παγκόσμια διάσκεψη για το κλίμα που αλλάζει

    Το Ντουμπάι έχει τη χαρά να φιλοξενήσει από τις 30 Νοεμβρίου έως τις 12 Δεκεμβρίου την 28η ημερήσια διάσκεψη για το κλίμα, γνωστή και ως COP28. Αυτή η σημαντική διάσκεψη, που διεξάγεται υπό την αιγίδα του ΟΗΕ, αναμένεται να συγκεντρώσει ρεκόρ συμμετεχόντων και να φέρει πολλές αλλαγές.

    Ποιες είναι οι προσδοκίες για την COP28;
    Η προεδρία των Ηνωμένων Αραβικών Εμιράτων ετοιμάζεται για πολλές ανακοινώσεις και δεσμεύσεις που αφορούν το μέλλον. Αναμένεται να γίνουν εκούσιες δεσμεύσεις για τον τριπλασιασμό της χρήσης ανανεώσιμων πηγών ενέργειας, τον διπλασιασμό της ενεργειακής απόδοσης και την αύξηση της παραγωγής υδρογόνου. Παρά το γεγονός ότι ο επικεφαλής της πετρελαϊκής εταιρείας των Ηνωμένων Αραβικών Εμιράτων, Σουλτάν Αλ Τζάμπερ, επικρίθηκε για την έλλειψη περιβαλλοντικής φιλοσοφίας, η επιλογή του ως προέδρου της διάσκεψης υποστηρίζεται από όσους πιστεύουν ότι μπορεί να δημιουργήσει ευκαιρίες για συζητήσεις σχετικά με τη μετάβαση σε ανανεώσιμες πηγές ενέργειας στη βιομηχανική περιοχή.

    Παρόλα αυτά, είναι σημαντικό να σημειωθεί ότι οι εκούσιες δεσμεύσεις δεν έχουν την ίδια νομική ισχύ με τις επίσημες συμφωνίες που θα υιοθετηθούν μετά από δύο εβδομάδες. Αυτή η μάχη έχει φέρει αντιμέτωπους όσους θέλουν περιορισμένη συμφωνία σε έναν απλό απολογισμό και όσους ζητούν την περιορισμένη χρήση ορυκτών καυσίμων. Οι διαπραγματεύσεις περί χρηματοδότησης για την προσαρμογή των φτωχότερων χωρών στην κλιματική αλλαγή αποτελούν επίσης αντικείμενο έντονων διαπραγματεύσεων.

    Τι είναι η COP και γιατί είναι σημαντική;
    Η COP είναι μια από τις τρεις συνέδριες του Ρίο ντε Τζανέιρο που πραγματοποιήθηκαν το 1992. Είναι η Διάσκεψη των Μερών και συγκεντρώνει τα 198 μέλη, που αποτελούνται από τα 197 κράτη και την Ευρωπαϊκή Ένωση, που έχουν υπογράψει την συνθήκη-πλαίσιο των Ηνωμένων Εθνών για τις κλιματικές αλλαγές (UNFCCC). Από το 1995, οι διεθνείς διασκέψεις πραγματοποιούνται κάθε χρόνο σε διάφορες πόλεις, αλλάζοντας ήπειρο. Η καταμέτρηση των διασκέψεων βασίζεται στην χρονολογική τους σειρά.

    Ποιες χώρες είναι υποψήφιες για την COP29 και την COP30;
    Οι Ηνωμένες Αραβικές Εμιράτα φιλοξενούν αυτήν την χρονική περίοδο τη COP28 μετά την υποστήριξη της περιοχής της Ασίας-Ειρηνικού. Η COP29 του επόμενου έτους θα διεξαχθεί στην ανατολική Ευρώπη, αλλά η πόλη δεν έχει ανακοινωθεί ακόμη. Επιπλέον, η Βραζιλία επιθυμεί να φιλοξενήσει τη COP30 το 2025. Παράλληλα με την COP, πραγματοποιούνται επίσης συνέδρια των μερών του Πρωτοκόλλου του Κυότο και των 195 μελών της Συμφωνίας του Παρισιού. Να σημειωθεί ότι υπάρχουν και άλλες COP για άλλες συνθήκες του ΟΗΕ που αφορούν άλλα θέματα, όπως η ερημοποίηση και η προστασία των υγροτόπων.

    Γιατί είναι σημαντική η COP για το κλίμα;
    Για να αντιμετωπιστεί η κλιματική αλλαγή και να σημειωθεί πρόοδος, οι ηγέτες πρέπει να καταλήξουν σε ένα τελικό κείμενο που θα υιοθετείται με συναίνεση, αντί για ψηφοφορία. Αυτό το κείμενο ρυθμίζει τις διαφορές συμφερόντων και θέσεων. Είναι σημαντικό να γίνουν αλλαγές και να γίνουν δεσμεύσεις που θα οδηγήσουν στη μείωση των εκπομπών. Προηγούμενες διασκέψεις, όπως η COP21 του 2015 στο Παρίσι, είχαν θετικά αποτελέσματα και οδήγησαν στην ιστορική Συμφωνία του Παρισιού. Είναι σημαντικό να συνεχίσουμε να εργαζόμαστε για την προστασία του κλίματος και του περιβάλλοντος για τις μελλοντικές γενιές.
    Πηγή

    Share:

    Σχετικά Άρθρα