8 Ιουλίου 2024

    Η Vogue, τα supermodels των 90s, και το αχρείαστο Photoshop

    Πρόσφατα, το εξώφυλλο του τεύχους του Σεπτεμβρίου της Vogue προκάλεσε μεγάλο ενθουσιασμό. Το εξώφυλλο απεικονίζει τεσσάρα από τα πιο αξεπέραστα supermodels των 90s – τη Λίντα Εβαντζελίστα, τη Σίντι Κρόφορντ, τη Κρίστι Τέρλινγκτον και τη Ναόμι Κάμπελ – και είναι μια αναβίωση του θρυλικού εξωφύλλου του περιοδικού από τον Ιανουάριο του 1990. Αυτό το εξώφυλλο άλλαξε για πάντα την έννοια του μοντέλου και εισήγαγε την εποχή των supermodels.

    Οι γυναίκες αυτές, έχοντας κλείσει τα πενήντα τους χρόνια, παραμένουν εντυπωσιακές και επίκαιρες, καθώς θα εμφανιστούν σε ένα ντοκιμαντέρ του Apple TV με τίτλο “The Super Models” που θα κυκλοφορήσει τον Σεπτέμβριο. Το ντοκιμαντέρ θα εξιστορήσει τις καθοριστικές καριέρες τους και θα αναδείξει τη σπουδαιότητά τους στον κόσμο του μόντελινγκ.

    Παρόλα αυτά, το εξώφυλλο της Vogue προκάλεσε και αρνητικά σχόλια. Κάποιοι κατηγορούν το περιοδικό για την υπερβολική χρήση του Photoshop στην επεξεργασία των φωτογραφιών των μοντέλων. Ο λόγος είναι ότι οι φωτογραφίες φαίνονται υπερβολικά ρετουσαρισμένες και ασύνδετες με την πραγματικότητα. Κάποιοι ισχυρίζονται πως οι φωτογραφίες μοιάζουν με ρομπότ που έχουν δημιουργηθεί από τεχνητή νοημοσύνη παρά με πραγματικά άτομα.

    Η Vanessa Friedman, κορυφαία συντάκτρια της μόδας των New York Times, έκρινε την επεξεργασία των εξωφύλλων ανήθικη και προσβεβλημένη. Υποστηρίζει ότι η υποκρισία πίσω από την προβολή μοντέλων ηλικίας άνω των 50 ως προτύπων ώριμης ομορφιάς είναι ανάξια. Επιπλέον, υποστηρίζει ότι η διόρθωση των φυσικών γνωρισμάτων των μοντέλων δημιουργεί μια ψεύτικη εικόνα.

    Αυτή η κριτική περικλείει τη σύγχυση που προκάλεσε το εξώφυλλο της Vogue. Παρόλο που οι γυναίκες αυτές θεωρούνται είδωλα ομορφιάς και πρότυπα για πολλούς, η υπερβολική επεξεργασία των φωτογραφιών τους μπορεί να εκτρέπει την προσοχή από την πραγματική ομορφιά και να υπονομεύει την αληθινότητα που διατηρούν οι γυναίκες της ηλικίας τους. Ώστε, από τη μία πλευρά ενθουσιασμός για το επιστροφή των supermodels, από την άλλη απογοήτευση για τον αχρείαστο Photoshop.

    Πηγή

    Share:

    Σχετικά Άρθρα