4 Ιουλίου 2024

    Θανάτος εντατικολόγου στη Γάζα: Ο θρήνος των Γιατρών του Κόσμου

    Ένας νεαρός εντατικολόγος, που εργαζόταν για τη γαλλική ανθρωπιστική οργάνωση Γιατροί του Κόσμου (Médecins du Monde, MDM), έχασε τη ζωή του μαζί με την οικογένειά του σε έναν βομβαρδισμό που συνέβη στη Γάζα, ανακοινώθηκε την Πέμπτη από την οργάνωση. Ο Μαϊσάρα Ράγες, 28 ετών, ήταν εντατικολόγος και επόπτης ιατρός στην MDM και είχε εργαστεί στη Λωρίδα της Γάζας τα τελευταία δύο χρόνια.

    Ο θάνατός του αντανακλά την κατάσταση απόγνωσης που βιώνει ο αμάχος πληθυσμός στη Λωρίδα της Γάζας, σύμφωνα με την πρόεδρο των Γιατρών του Κόσμου, Φλοράνς Ριγκάλ. Η οργάνωση καταδικάζει τους αδιάκριτους βομβαρδισμούς που συνεχίζουν να προκαλούν τον θάνατο αθώων αμάχων, συμπεριλαμβανομένων ανθρωπιστικών λειτουργών και μελών του ιατρικού προσωπικού. Ζητά επειγόντως έναν τερματισμό του πυρός, καθώς η ειρήνη είναι ζωτικής σημασίας για να τεθεί ένα τέλος σε αυτήν την ανθρωπιστική καταστροφή.

    Δυστυχώς, δεν είναι ο μοναδικός εργαζόμενος των ανθρωπιστικών οργανώσεων που έχασε τη ζωή του κατά τη διάρκεια αυτής της ένοπλης σύρραξης. Την Τρίτη, ακόμα μια οργάνωση, οι Γιατροί Χωρίς Σύνορα, ανακοίνωσε τον θάνατο ενός τεχνικού εργαστηρίου, του Μοχάμεντ αλ Άχελ, και των μελών της οικογένειάς του, σε έναν βομβαρδισμό από το Ισραήλ στον καταυλισμό προσφύγων Σάτι στις 6 Νοεμβρίου.

    Ο πόλεμος μεταξύ του Ισραήλ και της Χαμάς έχει προκαλέσει ανείπωτη καταστροφή και απώλεια ζωών. Σύμφωνα με εκτιμήσεις, πάνω από 1.400 άνθρωποι έχασαν τη ζωή τους στο Ισραήλ, κυρίως αμάχοι που σκοτώθηκαν την ημέρα της επίθεσης. Στη Λωρίδα της Γάζας, οι ισραηλινοί βομβαρδισμοί σκότωσαν 10.800 ανθρώπους, κυρίως αμάχους, σύμφωνα με το υπουργείο Υγείας της Χαμάς.

    Μετά από πάνω από ένα μήνα αδιάκοπων βομβαρδισμών, εκατοντάδες χιλιάδες άμαχοι παραμένουν παγιδευμένοι στο βόρειο τμήμα της Λωρίδας της Γάζας, όπου συγκεντρώνονται οι επιχειρήσεις του ισραηλινού στρατού. Η κατάπαυση του πυρός αποτελεί επείγοντη ανάγκη, καθώς η ανθρωπιστική κατάσταση είναι απελπιστική.

    Ο θάνατος του Μαϊσάρα Ράγες και η απώλεια άλλων ανθρωπιστικών λειτουργών είναι μια υπενθύμιση για τον ανείπωτο κόστος αυτού του πολέμου. Πρέπει να βρούμε τρόπους να τερματίσουμε αυτήν τη σύγκρουση και να προστατεύσουμε τους αθώους ανθρώπους που περιμένουν ελπίδα και βοήθεια. Ο κόσμος καλείται να απευθύνει έκκληση για ειρήνη και να δράσει για να βοηθήσει τον παλαιστινιακό λαό να ξαναχτίσει τη ζωή του. Ο υπόλοιπος πλανήτης πρέπει επίσης να ασκήσει πιέσεις στις εμπλεκόμενες πλευρές για να επιτευχθεί ένας δίκαιος και μόνιμος τερματισμός αυτού του ανθρωπιστικού δράματος.
    Πηγή

    Share:

    Σχετικά Άρθρα