7 Ιουλίου 2024

    Θα κρατήσουν το παιδί ο παππούς και η γιαγιά; Όχι, αν δεν διαβάσετε πρώτα αυτό

    Ο ρόλος των παππούδων και των γιαγιάδων στην ανατροφή των εγγονών τους είναι ζωτικής σημασίας. Ωστόσο, μια νέα μελέτη από το Πανεπιστήμιο Rutgers και άλλους ερευνητές αποκαλύπτει ότι οι παππούδες του σήμερα αναπτύσσουν ανησυχητικές συνήθειες, επιτρέποντας στα εγγόνια τους να περνούν το μισό τους χρόνο αφιερωμένοι σε κινητά τηλέφωνα, τάμπλετ, υπολογιστές και τηλεοράσεις.

    Η μελέτη, η οποία δημοσιεύθηκε στο Journal of Children and Media, επισημαίνει την ανάγκη για την περιορισμένη χρήση της τεχνολογίας από τους παππούδες, θέτοντας ορισμένους κανόνες για το χρόνο που τα παιδιά θα μπορούν να ξοδέψουν μπροστά από μια οθόνη. Αυτό είναι ιδιαίτερα σημαντικό όταν τα παιδιά φέρνουν τα δικά τους ηλεκτρονικά από το σπίτι, αναμένοντας να τα χρησιμοποιήσουν ακόμα περισσότερο.

    Σύμφωνα με τη μελέτη, που εξέτασε τις εμπειρίες των παππούδων παιδιών ηλικίας δύο έως επτά ετών, οι οποίοι φροντίζουν τα εγγόνια τους τουλάχιστον μία φορά την εβδομάδα, ανακαλύφθηκε ότι κατά μέσο όρο, τα παιδιά περνούν δύο ώρες αφιερωμένα σε παιχνίδια και βίντεο στις ηλεκτρονικές συσκευές κατά τη διάρκεια μιας τυπικής τετράωρης επίσκεψης.

    Μεταξύ των ευρημάτων της μελέτης, αναφέρεται ότι:

    – Οι παππούδες και οι γιαγιάδες παίζουν κρίσιμο ρόλο στην ανάπτυξη των εγγονών τους και πρέπει να ενημερωθούν για τις συνέπειες που μπορεί να έχει η υπερβολική χρήση της τεχνολογίας στις ζωές των παιδιών.
    – Οι παππούδες πρέπει να θέσουν κανόνες και περιορισμούς για τον χρόνο που τα παιδιά περνούν μπροστά από μια οθόνη.
    – Η σωστή χρήση της τεχνολογίας μπορεί να είναι επωφελής για τα παιδιά, αλλά πρέπει να υπάρχει ισορροπία με άλλες δραστηριότητες.

    Όπως τονίζει η συγγραφέας της μελέτης και καθηγήτρια στα Μέσα και τη Δημοσιογραφία, Dafna Lemish, η σημασία της ενημέρωσης των παππούδων και των γιαγιάδων για τις συνέπειες της υπερβολικής χρήσης της τεχνολογίας είναι απαραίτητη. Μόνο έτσι μπορούμε να εξασφαλίσουμε τη σωστή και ευεργετική χρήση αυτών των μέσων από τα παιδιά μας, προωθώντας την ισορροπία και την υγιή ανάπτυξή τους.
    Πηγή

    Share:

    Σχετικά Άρθρα