7 Ιουλίου 2024

    Θα ξεμείνουμε από φάρμακα; Όλη η αλήθεια για τον πόλεμο φαρμακείων – φαρμακαποθηκών

    Ο φόβος της έλλειψης φαρμάκων στην αγορά έχει ανακαινιστεί με τον πόλεμο που έχει ξεσπάσει γύρω από τις παράλληλες εξαγωγές φαρμακευτικών προϊόντων και τα πιθανά αρνητικά αποτελέσματα που αυτές μπορεί να έχουν στην αγορά. Προκειμένου να αντιμετωπιστεί αυτή η κατάσταση, το Υπουργείο Υγείας και ο Εθνικός Οργανισμός Φαρμάκων (ΕΟΦ) προσπαθούν να ελέγξουν τη διάθεση των φαρμάκων και να αποφύγουν τις ελλείψεις μέσω ενός νέου ηλεκτρονικού συστήματος παρακολούθησης. Ωστόσο, η απόφαση απαγόρευσης των παράλληλων εξαγωγών προκάλεσε ένταση μεταξύ φαρμακοποιών και φαρμακαποθηκάριων.

    Οι φαρμακοποιοί φοβούνται ότι η άρση της απαγόρευσης εξαγωγών για ορισμένα κρίσιμα φάρμακα θα προκαλέσει ελλείψεις και ανασφάλεια για τους πολίτες. Ο Πανελλήνιος Φαρμακευτικός Σύλλογος (ΠΦΣ) δημοσίευσε μια λίστα με φάρμακα προς εξαγωγή που είναι σε έλλειψη και προκάλεσε αντιδράσεις. Σε αυτή τη λίστα περιλαμβάνονται φάρμακα που ανήκουν σε θεραπευτικές κατηγορίες αιχμής, όπως αντιπηκτικά, ινσουλίνες, αντιεπιληπτικά, αντιψυχωσικά, καρδιολογικά και αναπνευστικά. Ο ΠΦΣ επίσης επεσήμανε τα υψηλά ποσοστά κέρδους των χονδρεμπόρων που φτάνουν το 205% για ορισμένα ευαίσθητα φάρμακα.

    Από την άλλη πλευρά, οι φαρμακαποθηκάριοι υποστηρίζουν ότι οι παράλληλες εξαγωγές δεν προκαλούν ελλείψεις στην ελληνική αγορά φαρμάκων. Ο Πανελλήνιος Σύλλογος Φαρμακαποθηκάριων αναφέρει ότι πολλά από τα φάρμακα που απαγορευόνταν υπήρχαν στις φαρμακαποθήκες και δεν υπήρχε πραγματικό πρόβλημα. Επιπλέον, αναφέρουν ότι οι φαρμακαποθήκες διαθέτουν παρόμοιες λίστες που κυκλοφορούν ανάμεσα τους και περιλαμβάνουν φάρμακα που είτε δεν υπάρχουν είτε η διάθεσή τους είναι περιορισμένη. Οι φαρμακαποθηκάριοι κατηγορούν επίσης τους χονδρεμπόρους για την υπερβολική κερδοσκοπία και την παράνομη διακίνηση φαρμάκων.

    Οι πολίτες ανησυχούν για το εάν υπάρχουν ελλείψεις βασικών φαρμάκων στην αγορά και εάν θα μπορέσουν να βρουν το φάρμακό τους. Ωστόσο, η διοίκηση του ΕΟΦ δηλώνει ότι δεν υπάρχουν ελλείψεις σε αυτή τη φάση και ότι το νέο ηλεκτρονικό σύστημα παρακολούθησης θα βοηθήσει στην πρόληψη και την αντιμετώπιση των ελλείψεων. Επίσης, αναπτύσσεται ένα προβλεπτικό μοντέλο ελλείψεων που θα βοηθήσει στη διαχείριση του αποθέματος φαρμάκων.

    Συνολικά, η κατάσταση με τις παράλληλες εξαγωγές φαρμάκων προκαλεί ένταση μεταξύ φαρμακοποιών και φαρμακαποθηκάριων και αφήνει τους πολίτες ανήσυχους για τη διάθεση βασικών φαρμάκων στην αγορά. Είναι απαραίτητο να υπάρξει συνεργασία και συντονισμός μεταξύ όλων των εμπλεκόμενων φορέων για να διασφαλιστεί η διαθεσιμότητα των φαρμάκων και η ασφάλεια των πολιτών.
    Πηγή

    Share:

    Σχετικά Άρθρα