1 Ιουλίου 2024

    Θεόδωρος Αγοραστός: Μακριά η Ελλάδα από τον στόχο εξάλειψης του καρκίνου του τραχήλου της μήτρας

    Αναδιατυπώνοντας το παραπάνωμε νέα λόγια και δικό μου τίτλο, μπορούμε να τοποθετηθούμε στο πλαίσιο μιας προσπάθειας για την εξάλειψη του καρκίνου του τραχήλου της μήτρας στην Ελλάδα. Ο νέος τίτλος μπορεί να είναι κάτι σαν “Επιτυχής εξάλειψη του καρκίνου τραχήλου της μήτρας στην Ελλάδα: Ο δρόμος προς την υγεία των γυναικών”.

    Στο άρθρο παρέχονται πληροφορίες για τον καρκίνο του τραχήλου της μήτρας και την προσπάθεια εξάλειψής του. Αναφέρεται ότι το τεστ ΠΑΠ, που χρησιμοποιείται ευρέως για τη διάγνωση, έχει παρουσιάσει περιορισμένη αποτελεσματικότητα. Ωστόσο, υπάρχουν εξελίξεις όπως το εμβόλιο κατά του καρκίνου και το μοριακό τεστ, που δείχνουν αποτελεσματικά αποτελέσματα και μας παρέχουν ελπίδα για την εξάλειψη της νόσου.

    Για να επιτευχθεί ο στόχος της εξάλειψης, ο κ. Αγοραστός προτείνει την εφαρμογή του κανόνα 90-70-90. Αυτό σημαίνει ότι πρέπει να εμβολιαστούν το 90% των κοριτσιών κάτω των 15 ετών, να γίνεται το τεστ HPV στο 70% των γυναικών άνω των 30 ετών και να επιτυγχάνεται 90% επιτυχία στη θεραπεία των ασθενών. Επιπλέον, αναφέρεται ότι η αυτοδειγματοληψία μπορεί να αποτελέσει μια πιο προσιτή επιλογή για τον έλεγχο του καρκίνου τραχήλου της μήτρας.

    Ωστόσο, στην Ελλάδα υπάρχουν πολλά εμπόδια στην πορεία προς την εξάλειψη. Η εμβολιαστική κάλυψη είναι ακόμη χαμηλή και απουσιάζει ένα εθνικό πρόγραμμα προσυμπτωματικών ελέγχων. Επίσης, υπάρχει έλλειψη ογκολογικών κέντρων, ειδικά σε μικρότερες περιοχές. Η ενημέρωση του πληθυσμού για τον εμβολιασμό και το τεστ HPV είναι απαραίτητη, και πρέπει επίσης να δοθεί προτεραιότητα στην πρόληψη και επιτήρηση της νόσου.

    Οι προσπάθειες προς την εξάλειψη του καρκίνου τραχήλου της μήτρας είναι απαραίτητες και πρέπει να γίνουν επενδύσεις σε αυτόν τον τομέα. Με τη συμμετοχή και τη συνεργασία όλων, μπορούμε να πραγματοποιήσουμε το όνειρο της εξάλειψης του καρκίνου τραχήλου της μήτρας και να διασφαλίσουμε μια υγιή και ασφαλή ζωή για τις γυναίκες. Είναι σημαντικό να ακολουθούμε τα πρότυπα που έχουν ήδη τεθεί από άλλες χώρες και να προβαίνουμε σε αναλύσεις και βελτιώσεις που απαιτούνται για να προχωρήσουμε προς αυτήν την κατεύθυνση.
    Πηγή

    Share:

    Σχετικά Άρθρα