4 Ιουλίου 2024

    Ισχυρή επιστροφή της χιονόπτωσης στην Πίνδο: Άγραφα και Τζουμέρκα με εντυπωσιακές εικόνες

    Το χιόνι καταλαμβάνει πλέον το 12% της ελληνικής επικράτειας, σύμφωνα με τα τελευταία στοιχεία. Μετά από την περιορισμένη χιονοκάλυψη που σημειώθηκε τον Δεκέμβριο του 2022 και στην αρχή του Ιανουαρίου, οι τελευταίες εβδομάδες του μήνα φέρνουν εντυπωσιακές ποσότητες χιονιού που επαναφέρουν την κατάσταση στον μέσο όρο των τελευταίων 18 ετών.

    Οι περιοχές των Δυτικών Πινδών και της Δυτικής Θεσσαλίας βρίσκονται κάτω από χιόνι υψομέτρου άνω του ενός μέτρου, με ακόμα περισσότερο χιόνι σε υψηλότερα σημεία πάνω από τα 1.500 μέτρα, σύμφωνα με τα στοιχεία του meteo.

    Ένας δορυφόρος του προγράμματος Copernicus EU, ο #Sentinel2, κατέγραψε εντυπωσιακές εικόνες από την Κεντρική Πίνδο, βορειότερα της Καρδίτσας και των Τρικάλων. Η επεξεργασία του υλικού από το Climatebook έδειξε πως η περιοχή είχε πάνω από ένα μέτρο φρέσκου χιονιού.

    Εντυπωσιακές εικόνες καταγράφηκαν επίσης από τα Άγραφα και την Πύλη Τρικάλων, όπου παρατηρήθηκε σημαντική αύξηση της χιονόπτωσης τις τελευταίες ημέρες.

    Ένας ευρωπαϊκός δορυφόρος, ο Sentinel-2, κατέγραψε την κατανομή της χιονόπτωσης στην Ήπειρο γύρω από τα Ιωάννινα. Η εικόνα, που επεξεργάστηκε από το Εθνικό Αστεροσκοπείο Αθηνών/meteo.gr, δείχνει σημαντική ποσότητα χιονιού στην περιοχή.

    Στο γράφημα του meteo.gr, φαίνεται η κατανομή της χιονόπτωσης στην Ελλάδα, καθώς επίσης και η σύγκριση με τα δεδομένα των προηγούμενων ετών.

    Οι προβλέψεις δείχνουν ότι η χιονόπτωση θα συνεχιστεί στα ίδια ή ακόμη υψηλότερα επίπεδα, τουλάχιστον μέχρι την πρώτη εβδομάδα του Φεβρουαρίου. Η χαμηλή θερμοκρασία ευνοεί την εκ νέου εμφάνιση χιονοπτώσεων στα ορεινά της ηπειρωτικής Ελλάδας και της Κρήτης.

    Με μεγάλο βαθμό δυσκολίας, η ανάβαση στην κορυφή Φτέρη αποτελεί μια πρόκληση για έμπειρους και οργανωμένους ορειβάτες. Τον Φεβρουάριο του 2022, ο Ορειβατικός Σύλλογος Αγράφων οργάνωσε μια αποστολή στην δυσπρόσιτη κορυφή, η οποία καταγράφηκε σε ένα εντυπωσιακό βίντεο από τον συνεργάτη μας Μάκης Θεοδώρου.

    Η επιστροφή του χιονιού στην Πίνδο έχει δημιουργήσει εντυπωσιακές εικόνες και προσφέρει μια μοναδική ευκαιρία για χειμερινές δραστηριότητες στη φύση. Οι λάτρεις του χειμερινού αθλητισμού και οι ορειβάτες έχουν την ευκαιρία να απολαύσουν τον χιονισμένο τοπίο και να περιηγηθούν στα μαγευτικά τοπία των περιοχών Άγραφα και Τζουμέρκων.
    Πηγή

    Share:

    Σχετικά Άρθρα