7 Ιουλίου 2024

    Ιός Δυτικού Νείλου: Η επιδημία στην Ελλάδα παραμένει υπό έλεγχο”

    Ανακοινώθηκε σήμερα ότι ο ιός του Δυτικού Νείλου έχει πια βρεθεί σε πλήρη αποδρομή, μετά από τέσσερις μήνες που κυκλοφορούσε σε μεγάλο μέρος της χώρας. Σύμφωνα με την εβδομαδιαία έκθεση του Εθνικού Οργανισμού Δημόσιας Υγείας (ΕΟΔΥ), από τον περασμένο Ιούλιο έως τον τρέχοντα Οκτώβριο, παρουσιάστηκαν και διερευνήθηκαν συνολικά 161 κρούσματα λοίμωξης από τον ιό. Παρ’ όλα αυτά, κατά τη διάρκεια της τελευταίας εβδομάδας δεν καταγράφηκαν νέα κρούσματα, ενώ ένα άτομο νοσηλεύεται με επιπλοκές από την λοίμωξη.

    Είναι σημαντικό να σημειωθεί ότι πέρυσι, κατά τους μήνες Ιούλιο έως Σεπτέμβριο, είχαν αναφερθεί 286 κρούσματα λοίμωξης και 33 θάνατοι. Τα φετινά περιστατικά περιλάμβαναν 119 περιπτώσεις εγκεφαλίτιδας ή/και μηνιγγίτιδας ή/και οξείας χαλαρής παράλυσης, ενώ 42 κρούσματα εμφάνισαν ήπιες εκδηλώσεις ή δεν είχαν καμία εκδήλωση. Επίσης, αναφέρθηκαν 22 θάνατοι σε ασθενείς με λοίμωξη από τον ιό, με μέσο όρο ηλικίας τα 81 έτη.

    Παρόλο που οι αριθμοί φαίνεται να μειώνονται σημαντικά σε σχέση με πέρυσι, πρέπει να παραμείνουμε προσεκτικοί. Ο ιός του Δυτικού Νείλου παραμένει υπαρκτός και οι πολίτες πρέπει να λαμβάνουν τα απαραίτητα μέτρα προστασίας, όπως η χρήση απωθητικών εντόμων και η αποφυγή εκτεθείμενων περιοχών.

    Ως εκ τούτου, ενώ είναι καλό να βλέπουμε μια μείωση των περιστατικών, δεν πρέπει να χαλαρώσουμε την προσοχή μας. Η υγεία των πολιτών είναι ανώτερης σημασίας και πρέπει να εξασφαλίσουμε ότι παίρνουμε τα απαραίτητα μέτρα για την προστασία από τον ιό του Δυτικού Νείλου.
    Πηγή

    Share:

    Σχετικά Άρθρα