7 Ιουλίου 2024

    Ιός RSV: Το εμβόλιο που δεν πρέπει να αμελήσουν οι ενήλικες φέτος

    Ο ιός RSV (Αναπνευστικού Συγκυτιακού Ιού) αποτελεί ισχυρή απειλή για τους ηλικιωμένους ενήλικες, με ποσοστά θνησιμότητας που φτάνουν το 10%. Σε δημοσιογραφική εκδήλωση της GSK Ελλάδος, ο καθηγητής Πνευμονολογίας του Πανεπιστημίου Κρήτης ανέφερε τις επιπλοκές που προκαλεί ο ιός, όπως καρδιαγγειακές επιπλοκές και λοιμώξεις του αναπνευστικού συστήματος.

    Η έγκαιρη διάγνωση, διαχείριση και πρόληψη είναι ζωτικής σημασίας. Ο εμβολιασμός των ενηλίκων αποτελεί αποδοτικό μέτρο πρόληψης και πιέζεται να γίνει προτεραιότητα για την εξασφάλιση της υγείας του πληθυσμού. Με την αναμενόμενη αύξηση του ποσοστού των ενηλίκων άνω των 60 ετών, είναι αναγκαία η ανάπτυξη εθνικού σχεδίου δράσης για τον εμβολιασμό των ενηλίκων.

    Ο εμβολιασμός έχει αποδειχθεί αποτελεσματικός και προσφέρει ανθεκτικότητα στο πληθυσμό. Η GSK, με πάνω από 20 εμβόλια στο παγκόσμιο επίπεδο και 23 νέα εμβόλια υπό ανάπτυξη, συμβάλλει στην αντιμετώπιση ασθενειών.

    Η Ελλάδα έχει καλή πρόσβαση σε νέα εμβόλια, αλλά χρειάζεται προτυποποίηση και συνεργασία για την ένταξή τους στον εθνικό εμβολιαστικό κατάλογο. Ταυτόχρονα, είναι αναγκαία η ενημέρωση του πληθυσμού για το σημαντικό ρόλο του εμβολιασμού στην πρόληψη των ασθενειών και τη βελτίωση της ποιότητας ζωής.

    Πηγή

    Share:

    Σχετικά Άρθρα