7 Ιουλίου 2024

    Ιώσεις: Έρχεται κύμα λοιμώξεων μέσα στις γιορτές – 9 μέτρα από το ECDC που θα μας σώσουν

    Παρατηρείται αύξηση των περιπτώσεων αναπνευστικών ιώσεων κατά τη διάρκεια των γιορτών, σύμφωνα με το Ευρωπαϊκό Κέντρο Ελέγχου και Πρόληψης Νοσημάτων (ECDC). Οι λόγοι για την αύξηση αυτή είναι η κυκλοφορία διάφορων αναπνευστικών ιών σε ποικίλα επίπεδα και η μετάδοσή τους στην κοινότητα. Μπροστά σε αυτήν την κατάσταση, το ECDC καλεί τα κράτη μέλη να επεξεργαστούν μια σειρά μέτρων για τη μείωση των επιπτώσεων αυτών των λοιμώξεων στην υγεία του πληθυσμού.

    Σύμφωνα με το ECDC, στην παρούσα φάση, τονίζεται ιδιαίτερα ο ιός SARS-CoV-2, ο οποίος προκαλεί σοβαρή νόσο κυρίως σε άτομα ηλικίας άνω των 65 ετών. Επίσης, ο αναπνευστικός συγκυτιακός ιός (RSV) και ο εποχικός ιός της γρίπης εμφανίζονται σε χαμηλότερα επίπεδα αλλά με αυξητική τάση. Η αύξηση της δραστηριότητας του RSV έχει ήδη οδηγήσει σε αύξηση των εισαγωγών στα νοσοκομεία, ιδίως ανάμεσα στα μικρά παιδιά. Αν και η δραστηριότητα της γρίπης παραμένει χαμηλή, αναμένεται να αυξηθεί κατά τους χειμερινούς μήνες. Επιπλέον, άλλοι ιοί που προκαλούν αναπνευστικά συμπτώματα, όπως το Mycoplasma pneumoniae, ενοχοποιούνται για την αύξηση του αριθμού των ατόμων που αναζητούν βοήθεια στον τομέα της υγείας.

    Το ECDC προτείνει την υιοθέτηση των εξής μέτρων:
    – Εμβολιασμός των ευάλωτων ομάδων κατά του SARS-CoV-2, της γρίπης και του RSV.
    – Αύξηση της χωρητικότητας των τμημάτων επείγοντων περιστατικών και των Μονάδων Εντατικής Θεραπείας.
    – Εκπαίδευση του υγειονομικού προσωπικού για την εφαρμογή κατάλληλων μέτρων πρόληψης και ελέγχου των λοιμώξεων.
    – Ενημέρωση των επαγγελματιών της υγείας για την έγκαιρη διάγνωση και την αποτελεσματική διαχείριση των ασθενών.
    – Διενέργεια ταχείων δοκιμών για την έγκαιρη διάγνωση και την αποτελεσματική θεραπεία των ασθενειών.
    – Ενίσχυση των δραστηριοτήτων επικοινωνίας κινδύνου για το κοινό.
    – Προώθηση της χρήσης μάσκας προσώπου σε πολυσύχναστους δημόσιους χώρους.
    – Εξέταση της χρήσης του μοντέλου “5Cs για τον εμβολιασμό” του ECDC για την αύξηση της πρόσληψης των συνιστώμενων εμβολίων.

    Είναι σημαντικό να επισημανθεί ότι η χρήση αντιβιοτικών για ιογενείς λοιμώξεις δεν αποτελεί αποτελεσματική θεραπεία. Τέλος, οι πολίτες πρέπει να προσέχουν την υγιεινή των χεριών τους, να περιορίζουν τις κοινωνικές επαφές τους, και να εξασφαλίζουν καλή αερισμό των εσωτερικών χώρων για να περιορίσουν τη μετάδοση των λοιμώξεων.
    Πηγή

    Share:

    Σχετικά Άρθρα