4 Ιουλίου 2024

    Κακή υγιεινή στα νοσοκομεία επιδεινώνει την εξάπλωση νοσημάτων

    Ένα ανησυχητικό πρόβλημα σχετικά με την κακή υγιεινή στα ελληνικά νοσοκομεία αναδεικνύει ο πρόεδρος της Πανελλήνιας Ομοσπονδίας Εργαζομένων Δημόσιων Νοσοκομείων (ΠΟΕΔΗΝ), Μιχάλης Γιαννάκος, με αφορμή μια πρόσφατη έκθεση του Ευρωπαϊκού Κέντρου Ελέγχου και Πρόληψης Νοσημάτων (ECDC) για τα ανθεκτικά μικρόβια στα νοσοκομεία της χώρας. Ο κ. Γιαννάκος καταγγέλλει την κακή καθαριότητα και επαναφέρει την άποψή του για τους εργολάβους, τους οποίους κατηγορεί για τις ατασθαλίες αυτές.

    Σύμφωνα με την έκθεση του ECDC, σε όλα τα 15 νοσοκομεία που εξετάσθηκαν βρέθηκε το πολυανθεκτικό βακτήριο Klebsiella. Επιπλέον, ο κ. Γιαννάκος αναφέρει ότι περίπου το 13% των νοσηλευόμενων ασθενών προσβάλλονται από ενδονοσοκομειακές λοιμώξεις, ενώ ο μέσος όρος στην Ευρώπη είναι μόνο 5%. Η κατάσταση αυτή έχει ως αποτέλεσμα τον περιττό θάνατο χιλιάδων ασθενών λόγω ενδονοσοκομειακών λοιμώξεων, σύμφωνα με τον κ. Γιαννάκο.

    Ο πρόεδρος της ΠΟΕΔΗΝ καταγγέλλει επίσης την παραβίαση των συμβατικών υποχρεώσεων από τους εργολάβους και την χαμηλή αποδοτικότητα των υπηρεσιών καθαριότητας. Σύμφωνα με τα λεγόμενά του, οι εργολάβοι υπολείπονται των απαιτούμενων προδιαγραφών, αδιαφορούν για την απάλειψη των μικροβίων και προσλαμβάνουν λιγότερους εργαζόμενους από ό,τι προβλέπεται, με χαμηλούς μισθούς και ανθυγιεινές συνθήκες εργασίας.

    Ο κ. Γιαννάκος επίσης επισημαίνει ότι παρά την απόφαση του Υπουργού Υγείας να σταματήσουν οι διαγωνισμοί για την εγκατάσταση νέων εργολάβων, οι διοικητές των νοσοκομείων συνεχίζουν να προχωρούν σε νέες συμβάσεις. Από την 1η Ιανουαρίου 2024, προβλέπεται η εγκατάσταση εργολάβων και η απόλυση 6.000 συμβασιούχων εργαζομένων, παρά τις ισχύουσες συμβάσεις. Ο πρόεδρος της ΠΟΕΔΗΝ ερωτά γιατί οι διοικητές των νοσοκομείων προχωρούν σε αυτές τις ενέργειες, όταν δεν έχουν ούτε χρήματα να αγοράσουν εξοπλισμό για την ικανοποιητική λειτουργία των νοσοκομείων.

    Συνολικά, οι ανησυχίες του κ. Γιαννάκου αποτυπώνουν το σοβαρό πρόβλημα που αντιμετωπίζει το Εθνικό Σύστημα Υγείας, με τις έλλειψης προσωπικού, την κακή καθαριότητα και την έλλειψη αναγκαίων εξοπλισμών να επηρεάζουν την ποιότητα της περίθαλψης που παρέχεται στους ασθενείς. Η αποτελεσματική διαχείριση αυτών των ζητημάτων είναι απαραίτητη για τη διατήρηση της υγείας και της ασφάλειας των ασθενών και του προσωπικού των νοσοκομείων.
    Πηγή

    Share:

    Σχετικά Άρθρα