4 Ιουλίου 2024

    Καλώς να ήρθετε στην εποχή του stress eating: Πώς να νικήσετε το άγχος με θετικές συνήθειες

    Καλώς να ήρθετε στην εποχή του stress eating: Πώς να νικήσετε το άγχος με θετικές συνήθειες

    Ο χρόνος μετρά αντίστροφα μετά την Πρωτοχρονιά για να προλάβετε έναν σημαντικό προθεσμία στη δουλειά και ενώ τσιμπολογάτε ένα μικρό και “αθώο” σνακ, καταλήγετε με… στομαχόπονο; Μην ανησυχείτε, δεν είστε οι μόνοι. Είναι κοινό φαινόμενο να αντιμετωπίζουμε αρνητικά συναισθήματα και να προσπαθούμε να τα ξεπεράσουμε καταναλώνοντας μεγάλες ποσότητες φαγητού. Αυτό που πρέπει να θυμόμαστε είναι ότι το φαγητό δεν είναι η μόνη λύση για το άγχος και η πλήρωση του στομάχου. Υπάρχουν πολλοί τρόποι να καταπολεμήσουμε το άγχος και να αντιμετωπίσουμε τα συναισθήματά μας με πιο θετικό τρόπο.

    Το stress eating είναι η κατανάλωση φαγητού ως απάντηση στα συναισθήματά μας, ανεξάρτητα από τις πραγματικές διατροφικές μας ανάγκες. Η ανακούφιση που προσφέρει είναι προσωρινή και αμέσως εξαφανίζεται μόλις καταναλώσουμε την τελευταία μας μπουκιά. Αναρωτιέστε αν συχνά καταναλώνετε πολύ περισσότερο φαγητό από ό,τι είναι αναγκαίο και μάλιστα με μεγάλη ταχύτητα, χωρίς να είστε πραγματικά πεινασμένοι, τότε ίσως είναι η κατάλληλη στιγμή να αντιμετωπίσετε το άγχος και να απαλλαγείτε από τη δυσφορία που το συνοδεύει.

    Πάμε να δούμε μερικά βήματα για να καταπολεμήσετε το stress eating:

    1. Αυξήστε τη συνειδητότητά σας: Εστιάστε σε πότε και γιατί τρώτε με άγχος και ποια είδη φαγητού προτιμάτε όταν αντιμετωπίζετε αυτήν την κατάσταση. Παρατηρήστε τι συμβαίνει μέσα σας, στην στιγμή που βιώνετε αυτά τα συναισθήματα. Μπορεί να ανακαλύψετε ότι τελειώνετε σε υπερβολικό φαγητό ύστερα από συναντήσεις με έναν συγκεκριμένο συνάδελφο στην εργασία που σας προκαλεί πίεση. Προσπαθήστε να αναγνωρίσετε ακριβώς τα συναισθήματά σας ώστε να μπορέσετε να αναζητήσετε μια κατάλληλη λύση.

    2. Προγραμματίστε τα γεύματα και τα σνακ: Ένα πλάνο διατροφής μπορεί να βοηθήσει στο να μην καταναλώνετε φαγητό μόνο και μόνο επειδή αισθάνεστε πίεση. Φροντίστε να τακτοποιήσετε τα γεύματα σας έτσι ώστε να είναι τακτικά και να σας χορταίνουν όλη μέρα.

    3. Δώστε χρόνο στον εαυτό σας για ανακούφιση από το άγχος: Πριν το άγχος γίνει ανυπόφορο, βγείτε έξω για μια μικρή βόλτα. Αν και μετά την βόλτα σας αισθάνεστε ακόμα πεινασμένοι, επιτρέψτε στον εαυτό σας να απολαύσετε ένα γεύμα που σας αρέσει. Ο διαλογισμός επίσης μπορεί να βοηθήσει στο να “καθαρίσετε” το μυαλό σας από αρνητικές σκέψεις.

    4. Κρατήστε το στόμα σας απασχολημένο: Αντί να καταφεύγετε σε σνακ συνεχώς, δοκιμάστε να μασάτε μια τσίχλα ή να πιείτε ένα τσάι. Μερικές φορές, αυτό που χρειάζεται ο εγκέφαλός σας είναι η αίσθηση ότι κάνετε κάτι με το στόμα σας, χωρίς να χρειάζεται να φατε κάτι.

    5. Μην “τσιγκουνεύεστε” το νερό και τον ύπνο: Πολλές φορές συγχέουμε την αφυδάτωση ή την κούραση με την πείνα, καθώς οι αισθήσεις είναι παρόμοιες. Όταν δεν πίνουμε αρκετό νερό, το σώμα μας αρχίζει να βασίζεται στην αποθηκευμένη ζάχαρη για ενέργεια και αυτό μπορεί να μας κάνει να πεινάμε. Επίσης, η έλλειψη ύπνου μπορεί να προκαλέσει κόπωση, που συχνά μας ωθεί να φάμε ακόμη κι αν δεν πεινάμε. Αφιερώστε χρόνο για να ενυδατωθείτε και για να ξεκουραστείτε, ανάλογα με τις ανάγκες του οργανισμού σας.

    6. Μοιραστείτε τα συναισθήματά σας: Δεν χρειάζεται να αντιμετωπίζετε μόνοι σας αρνητικά συναισθήματα. Μοιραστείτε αυτά που νιώθετε με κάποιο αγαπημένο πρόσωπο και θα δείτε ότι θα αρχίσετε να αντιμετωπίζετε τα προβλήματά σας με διαφορετικό τρόπο, περιορίζοντας τα “ξεσπάσματα” μέσω του φαγητού.

    7. Απολαύστε σκόπιμα το σνακ σας: Αν και δεν θεωρείται κανονικό γεύμα, γιατί να μην απολαύσετε το σνακ σας όπως ακριβώς απολαμβάνετε ένα γεύμα; Δώστε στον εαυτό σας τον χρόνο να χαλαρώσει και απολαύστε το σνακ σας με ηρεμία.

    8. Απευθυνθείτε σε ειδικό: Εάν το stress eating επηρεάζει σημαντικά τη ζωή σας και προκαλεί διαταραχές, είναι συνίσταται να ζητήσετε επαγγελματική βοήθεια. Συμβουλευτείτε κάποιον με την ανάλογη κατάρτιση για σωστή καθοδήγηση και επίλυση του προβλήματος.

    Το στρες και οι αρνητικές συναισθήματα μπορούν να προκαλέσουν την επιθυμία για υπερβολική κατανάλωση φαγητού. Μα ευτυχώς, υπάρχουν πολλοί τρόποι να αντιμετωπίσουμε αποτελεσματικά αυτήν τη συνήθεια. Πολύ σύντομα, με την αύξηση της συνειδητότητάς μας, την κατάλληλη συνοδεία και τα θετικά μεταστροφής, μπορούμε να νικήσουμε το stress eating και να απολαύσουμε μια υγιή και ισορροπημένη σχέση με το φαγητό.
    Πηγή

    Share:

    Σχετικά Άρθρα