7 Ιουλίου 2024

    Καρδιακή μεταμόσχευση από χοίρο: Ο δεύτερος ασθενής πεθαίνει λίγες εβδομάδες μετά

    Ο θάνατος του δεύτερου ασθενούς που υποβλήθηκε σε καρδιακή μεταμόσχευση από γενετικά τροποποιημένο χοίρο ανακοινώθηκε από το Ιατρικό Κέντρο του Πανεπιστημίου του Μέριλαντ (UMMC). Ο Λόρενς Φόσετ, που είχε υποβληθεί σε πειραματική διαδικασία, πέθανε έξι εβδομάδες μετά τη μεταμόσχευση, με την καρδιά του να δείχνει σημάδια απόρριψης.

    Ο Δρ Μπάρτλεϊ Γκρίφιθ, κλινικός διευθυντής του Προγράμματος Καρδιακής Ξενομεταμόσχευσης στην Ιατρική Σχολή του Πανεπιστημίου του Μέριλαντ, ανέφερε ότι ο ίδιος και η ομάδα των γιατρών θα εξασφαλίσουν ότι η εμπειρία τους θα χρησιμοποιηθεί για το καλό άλλων ατόμων στο μέλλον. Ο Φόσετ ήθελε να διασφαλίσει ότι άλλοι θα είχαν ευκαιρία για μια νέα καρδιά, όταν ένα ανθρώπινο όργανο δεν θα ήταν διαθέσιμο.

    Ο 58χρονος Φόσετ υποβλήθηκε στην πειραματική μεταμόσχευση στις 20 Σεπτεμβρίου, μετά από συμπτώματα καρδιακής ανεπάρκειας που είχε παρουσιάσει. Η κατάσταση της υγείας του Φόσετ και οι προϋπάρχουσες παθήσεις τον έκαναν ακατάλληλο για να γίνει δέκτης ανθρώπινης καρδιάς. Έτσι, επέλεξε τη χοίρινη καρδιά ως τη μοναδική επιλογή για επιβίωση.

    Οι πρώτες εβδομάδες μετά τη μεταμόσχευση, οι γιατροί πίστευαν ότι η καρδιακή λειτουργία του ήταν εξαιρετική και είχαν σταματήσει τη χορήγηση φαρμάκων υποστήριξης. Ωστόσο, τις τελευταίες ημέρες, η καρδιά άρχισε να δείχνει σημάδια απόρριψης, που οδήγησαν στον θάνατο του ασθενούς.

    Η σύζυγος του Φόσετ ευχαρίστησε όλους όσοι φρόντισαν για τον άντρα της στο Πανεπιστημιακό Ιατρικό Κέντρο. Ο Φόσετ ξεκίνησε αυτή την περιπέτεια με ανοιχτό μυαλό και με απόλυτη εμπιστοσύνη στον Δρ Γκρίφιθ και το προσωπικό του. Η σύζυγός του εξέφρασε τη λύπη της για το γεγονός ότι η χοίρινη καρδιά δεν μπόρεσε να τον κρατήσει περισσότερο χρόνο μαζί τους, αλλά εξέφρασε και την ευγνωμοσύνη της για την ευκαιρία που προσέφερε σε άλλους ανθρώπους.

    Περισσότερα από 113.000 άτομα βρίσκονται σήμερα στη λίστα αναμονής για μεταμόσχευση οργάνων, με περισσότερα από 3.300 ατόμων να χρειάζονται καρδιά. Οι καρδιακές μεταμοσχεύσεις από γενετικά τροποποιημένα χοίρια αποτελούν μια πρωτοποριακή διαδικασία που μπορεί να προσφέρει ελπίδα σε ασθενείς που δεν έχουν άλλες επιλογές.

    Το Πανεπιστήμιο του Μέριλαντ είχε πραγματοποιήσει ακόμη μια πειραματική χειρουργική επέμβαση αυτού του είδους τον Ιανουάριο του 2022, όταν είχε μεταμοσχευθεί σε έναν ασθενή το χοίρινο καρδιακό όργανο. Ο ασθενής αυτός, Ντέιβιντ Μπένετ, πέθανε δύο μήνες μετά, από καρδιακή ανεπάρκεια και άλλους παράγοντες που επηρέασαν την κατάστασή του πριν από την επέμβαση.

    Η ελπίδα για τη μεταμόσχευση οργάνων παραμένει αναντίκαταπτυχτη και η λίστα αναμονής εξακολουθεί να μεγαλώνει. Οι προσπάθειες για τη χρήση γενετικά τροποποιημένων οργάνων, όπως οι χοίροι, αποτελούν ένα βήμα προς την παροχή λύσης σε αυτό το πρόβλημα και μπορεί να προσφέρουν ελπίδα σε περισσότερους ανθρώπους που χρειάζονται μεταμόσχευση καρδιάς.
    Πηγή

    Share:

    Σχετικά Άρθρα