7 Ιουλίου 2024

    Καρκίνος: Η μάχη της ζωής και η δύναμη της ελπίδας”

    Η ιστορία του Διονύση, ενός 55χρονου άνδρα, άλλαξε ριζικά το 2020, όταν διαγνώστηκε με καρκίνο του προστάτη κατά τη διάρκεια ενός προληπτικού ελέγχου. Σήμερα, απαλλαγμένος από την ασθένεια, προσπαθεί να υλοποιήσει το όνειρό του να ταξιδέψει στη μακρινή Βραζιλία. Αυτή η ανατρεπτική ιστορία ζωής και ελπίδας είναι μία από τις έξι που παρουσιάστηκαν σε μια σημερινή συνέντευξη τύπου, οργανωμένη από έξι Σύλλογους Ασθενών, με στόχο να ευαισθητοποιήσουν το κοινό για την πρόληψη και έγκαιρη αντιμετώπιση του καρκίνου.

    Ένας άλλος ήρωας της σημερινής ημέρας είναι η Δανάη, μια δραστήρια γυναίκα που διαγνώστηκε με μελάνωμα το 2008. Η σκέψη ότι η ασθένεια θα επηρέαζε τον ρόλο της ως μητέρα και την φροντίδα της οικογένειάς της την τρόμαξε. Ωστόσο, μετά τη νίκη της επί του καρκίνου, αισθάνεται ελεύθερη να κάνει ό,τι πάντα ονείρευε, αναζωογονώντας τις αναβλαστάνουσες ελπίδες της. Η ιστορία της Δανάης μοιράστηκε από την πρόεδρο του Ομίλου Εθελοντών κατά του Καρκίνου ΑγκαλιάΖΩ, Αναστασία Πασακοπούλου.

    Ο Ανδρέας, που μόλις είχε παντρευτεί το 2014, ονειρευόταν να δημιουργήσει μία όμορφη οικογένεια. Η διάγνωση του με καρκίνο του νεφρού ήταν ξαφνική και απρόβλεπτη. Παρόλα αυτά, χάρη στην έγκαιρη διάγνωση, είναι αισιόδοξος για τη θεραπεία του και θα συνεχίσει να ονειρεύεται μία ήρεμη ζωή δίπλα στη θάλασσα. Αυτήν την ιστορία αποτελεί πηγή έμπνευσης για πολλούς, και επελέγη να δημοσιοποιηθεί από την πρόεδρο της VHL Family Alliance Greece, Αθηνά Οζ Αλεξανδρίδου.

    Η Ιφιγένεια, που διαγνώστηκε με τριπλά αρνητικό καρκίνο του μαστού το 2010, αισθανόταν πιεσμένη από οικογενειακά θέματα και προκλήσεις. Ωστόσο, με την έγκαιρη διάγνωση και τη θεραπεία, κατάφερε να ολοκληρώσει μεταπτυχιακά, να τρέξει μαραθώνιους και να εκπονήσει την πρώτη της ποιητική συλλογή. Η πρόεδρος του Πανελληνίου Συλλόγου Γυναικών με Καρκίνο Μαστού «Άλμα Ζωής», Παρασκευή Μιχαλοπούλου, μοιράστηκε την αναβλαστάνουσα ζωντάνια αυτής της ιστορίας, που μπορεί να εμπνεύσει όλους μας.

    Η Ιωάννα, αφοσιωμένη στην οικογένειά της και τη δουλειά της, διαγνώστηκε με καρκίνο του πνεύμονα το 2019. Η έκπληξη και ο φόβος της για το μέλλον ήταν αναπόφευκτοι. Ωστόσο, μετά την έγκαιρη διάγνωση, αλλάξει τον τρόπο που αντιμετωπίζει το χρόνο και δεν αναβάλλει πλέον τίποτα για το αύριο. Αυτή η ιστορία δύναμης και θέλησης μοιράστηκε από την πρόεδρο του FairLife – Φροντίδα και Πρόληψη για τον Καρκίνο του Πνεύμονα, Κορίνα Πατέλη-Bell.

    Τέλος, η Κατερίνα, που διαγνώστηκε με καρκίνο του μαστού το 1993, έχοντας τότε μόλις 39 ετών και τρία μικρά παιδιά, έχει παλέψει με σθένος για τη ζωή της. Μιλώντας ανοιχτά για τη μάχη της, η Κατερίνα προωθεί την αξία της έγκαιρης διάγνωσης και εναρμονίζει την καμπάνια πρόληψης. Η ιστορία της Κατερίνας επελέγη από την πρόεδρο του Συλλόγου Καρκινοπαθών Εθελοντών Φίλων Ιατρών Αθηνών, Ζωή Γραμματόγλου, για να μοιραστεί με το κοινό.

    Οι παραπάνω ιστορίες αποτελούν μόνο μερικά παραδείγματα ανθρώπων που κατάφεραν να ξεπεράσουν τον καρκίνο και να επανακτήσουν τη ζωή τους. Μέσω αυτών των ιστοριών, οι πρόεδροι των Συλλόγων Ασθενών στηρίζουν την προληπτική εξέταση και ευαισθητοποιούν το κοινό για την αντιμετώπιση του καρκίνου στην Ελλάδα. Κατά τη διάρκεια της εκδήλωσης, η κυρία Ζένια Σαριδάκη, Ιατρικός Διευθυντής της Εταιρείας Ογκολόγων Παθολόγων Ελλάδας (ΕΟΠΕ), επισήμανε τη σημασία της έγκαιρης διάγνωσης και υπογράμμισε ότι οι καμπάνιες όπως αυτή μας υπενθυμίζουν την αναγκαιότητα των προληπτικών εξετάσεων.

    Έτσι, με την πρωτοβουλία αυτή και μέσα από τα μέσα κοινωνικής δικτύωσης και την ιστοσελίδα https://www.msd.gr/our_work/oncology/exeistonxrono/, το κοινό έχει την ευκαιρία να διαβάσει τις αναλυτικές ιστορίες των ηρώων και να ενημερωθεί γενικότερα για τον καρκίνο στην Ελλάδα και τις συστάσεις για την προσυμπτωματική εξέταση. Ο κοινός στόχος είναι να ευαισθητοποιήσουμε περισσότερους ανθρώπους και να ξεπεράσουμε αυτή την ασθένεια με ενωμένες προσπάθειες.
    Πηγή

    Share:

    Σχετικά Άρθρα