9 Ιουλίου 2024

    Καρκίνος μαστού: Προόδος στη θεραπεία και η σημασία της πρόληψης

    Ο καρκίνος του μαστού παραμένει ο συχνότερος τύπος καρκίνου στις γυναίκες του δυτικού κόσμου, αλλά η θνητότητα από τη νόσο έχει μειωθεί σημαντικά τα τελευταία χρόνια. Η ευαισθητοποίηση των γυναικών, η έγκαιρη διάγνωση, η βελτιωμένη γνώση της νόσου και οι αποτελεσματικές στρατηγικές αντιμετώπισης έχουν συμβάλλει στην επιτυχημένη αντιμετώπιση του καρκίνου του μαστού.

    Η ευαισθητοποίηση των γυναικών έχει προχωρήσει τα τελευταία χρόνια, κυρίως λόγω των μέσων ενημέρωσης, της πολιτείας και των ιατρών. Η αυξημένη ενημέρωση έχει οδηγήσει σε περισσότερες γυναίκες να εκτελούν τακτικά εξετάσεις για την πρόληψη του καρκίνου του μαστού. Ενώ τα κρούσματα του καρκίνου μαστού είναι σποραδικά, υπάρχει ένα μικρό ποσοστό γενετικών καρκίνων μαστού που σχετίζονται με μεταλλάξεις ογκογονιδίων BRCA1 και BRCA2. Ο γενετικός έλεγχος για αυτές τις μεταλλάξεις έχει ήδη ενταχθεί στην κλινική πράξη.

    Η διάγνωση του καρκίνου του μαστού γίνεται πλέον σε πολύ αρχικά στάδια και σε νεότερες ηλικίες, πράγμα που καθιστά τη νόσο ιάσιμη. Η εξέλιξη των διαγνωστικών μεθόδων και η αύξηση των εξειδικευμένων ιατρών έχουν οδηγήσει στην έγκαιρη διάγνωση της νόσου σχεδόν στο 100%. Η επιστημονική κατάρτιση των ιατρών και οι προηγμένες τεχνολογίες εξετάσεων (ψηφιακή μαστογραφία, υπερηχογράφημα μαστών, μαγνητική μαστογραφία) έχουν συμβάλει στην έγκαιρη διάγνωση και αντιμετώπιση της νόσου.

    Η αντιμετώπιση του καρκίνου του μαστού απαιτεί τη συνεργασία πολλών ειδικοτήτων, όπως ακτινολόγου, παθολογοανατόμου, χειρουργού, παθολόγου-ογκολόγου και άλλων. Η κατάταξη του καρκίνου του μαστού σε μοριακούς υπότυπους και η γνώση της γονιδιακής υπογραφής του όγκου έχουν οδηγήσει σε προηγμένες στρατηγικές αντιμετώπισης. Η επιλογή της θεραπείας βασίζεται στη μοριακή ταξινόμηση του όγκου και την παρουσία μετάλλαξης των γονιδίων BRCA1/BRCA2.

    Για τη θεραπεία του καρκίνου του μαστού, η μετεγχειρητική θεραπεία καθορίζεται από τα αποτελέσματα της χειρουργικής επέμβασης και εξειδικευμένων εξετάσεων. Η ορμονοθεραπεία χρησιμοποιείται για την πρόληψη της επανεμφάνισης του καρκίνου, είτε μόνη της είτε σε συνδυασμό με άλλες θεραπείες. Οι αναστολείς κυκλινοεξαρτώμενων κινασών CDK4/6 και οι αναστολείς mTOR έχουν αποδειχθεί αποτελεσματικοί στη θεραπεία του μεταστατικού ορμονοθετικού καρκίνου μαστού.

    Για τον HER2 θετικό καρκίνο του μαστού, φάρμακα όπως το trastuzumab, το pertuzumab και το Ado-trastuzumab emtansine έχουν επιφέρει σημαντική βελτίωση στη θεραπεία των ασθενών. Πιο πρόσφατα, το margetuximab και το trastuzumab deruxtecan έχουν επίσης αποδειχθεί αποτελεσματικά σε ασθενείς με HER2 θετικό καρκίνο μαστού. Επιπλέον, αναστολείς της τυροσινικής κινάσης όπως το tucatinib, το lapatinib και το neratinib έχουν συνεισφέρει στη θεραπεία του μεταστατικού HER2 θετικού καρκίνου του μαστού.

    Για τον τριπλά αρνητικό καρκίνο του μαστού, πρόσφατες μελέτες έχουν επικεντρωθεί στους συνδυασμούς κλασσικής χημειοθεραπείας με ανοσοθεραπεία. Οι αντιμετώπιση με αντί PD-1/PD-L1 παράγοντες, όπως το Pembrolizumab και το Atezolizumab, έχει δείξει ενθαρρυντικά αποτελέσματα σε κλινικές μελέτες για τον μεταστατικό αλλά και τον πρώιμο καρκίνο μαστού. Επίσης, οι PARP αναστολείς έχουν αναγνωριστεί ως θεραπευτικοί στόχοι σε ασθενείς με μεταλλάξεις στα γονίδια BRCA1/BRCA2 και PALB2, ειδικά στη θεραπεία του μεταστατικού και πρώιμου τριπλά αρνητικού καρκίνου του μαστού.

    Συνολικά, η πρόληψη και ο έγκαιρος έλεγχος του καρκίνου του μαστού είναι ζωτικής σημασίας. Η ευαισθητοποίηση των γυναικών και οι σύγχρονες θεραπευτικές προσεγγίσεις έχουν συμβάλλει στη μείωση της θνητότητας από τον καρκίνο του μαστού. Οκτώβριος είναι ο Μήνας Ενημέρωσης και Ευαισθητοποίησης για τον Καρκίνο του Μαστού, ένας ιδανικός χρόνος για να αγκαλιάσουμε την πρόληψη και την υγεία μας. Ας μείνουμε ενήμεροι και ας θυμόμαστε ότι η πρόληψη μπορεί να σώσει ζωές!
    Πηγή

    Share:

    Σχετικά Άρθρα