9 Ιουλίου 2024

    Καρκίνος του μαστού: Έγκαιρη διάγνωση και επιβίωση

    Ο καρκίνος του μαστού είναι η πιο συχνή μορφή καρκίνου στις γυναίκες και η έγκαιρη διάγνωση αποδεικνύεται καθοριστική για την επιβίωση. Στο παρελθόν, αυτή η ασθένεια είχε αποκαλεστεί «κακιά αρρώστια» και «επάρατη νόσο», ενώ σήμερα μπορούμε να μιλάμε ανοικτά για τον καρκίνο του μαστού και να αντιμετωπίζουμε τον φόβο με θάρρος.

    Η επιστημονική πρόοδος του 21ου αιώνα μάς έχει δώσει δυνατότητες πάλης κατά του καρκίνου και είμαστε πιο “τυχερές” από ποτέ. Ο καρκίνος δεν είναι πλέον ανίκητος ή ανίατος, αλλά μία χρόνια πάθηση που μπορεί να θεραπευτεί. Η ιατρική επιστήμη έχει κάνει άλματα και η πρόληψη και η έγκαιρη διάγνωση μπορούν να μας βοηθήσουν να πολεμήσουμε και να ξεπεράσουμε τον καρκίνο του μαστού.

    Κάθε χρόνο, χιλιάδες νέα περιστατικά καρκίνου του μαστού διαγιγνώσκονται στην Ελλάδα. Ωστόσο, όταν η ασθένεια ανιχνεύεται πρώιμα, το ποσοστό επιβίωσης αυξάνεται έως και 95%. Γι’ αυτό, η πρόληψη και η έγκαιρη διάγνωση είναι ζωτικής σημασίας.

    Η ελληνική κυβέρνηση και το Υπουργείο Υγείας έχουν ξεκινήσει προγράμματα προληπτικού ελέγχου για τον καρκίνο του μαστού. Ένα από αυτά περιλαμβάνει δωρεάν μαστογραφία για γυναίκες ηλικίας 50 έως 69 ετών, με τον στόχο να σωθούν όσες περισσότερες γυναίκες γίνεται. Πρόσφατα, ο Πρωθυπουργός Κυριάκος Μητσοτάκης ανακοίνωσε την επέκταση του προγράμματος για τις γυναίκες ηλικίας 45-74 ετών. Έτσι, θα σταλεί μήνυμα για δωρεάν ψηφιακή μαστογραφία, εξέταση σε ιατρό και υπερηχογράφημα προκειμένου να εξασφαλίσουμε την έγκαιρη διάγνωση και την αποτελεσματική αντιμετώπιση.

    Πέραν της πρόληψης, η σημασία της σεβασμού των δικαιωμάτων των γυναικών που διαγνώσκονται με καρκίνο είναι εξίσου σημαντική. Η δράση μας πρέπει να είναι πάντα ανθρωποκεντρική, προσφέροντας ασφάλεια και υποστήριξη σε όλα τα στάδια της πορείας της ασθένειας.

    Ο στόχος μας είναι να μειώσουμε τις ανισότητες στην πρόληψη, στην πρόσβαση σε υπηρεσίες, στην έγκαιρη διάγνωση και στη θεραπευτική φροντίδα για τον καρκίνο του μαστού. Αυτό αποτελεί μία μεγάλη πρόκληση για την Ελλάδα και την Ευρωπαϊκή Ένωση, αλλά πρέπει να εργαστούμε αδιάκοπα για να την αντιμετωπίσουμε.

    Προλαμβάνουμε, επιβιώνουμε και παλεύουμε μαζί! Η έγκαιρη διάγνωση είναι κλειδί για την θεραπεία και την επιβίωση στις περισσότερες περιπτώσεις. Ας συνεχίσουμε να ενημερωνόμαστε και να προστατεύουμε την υγεία μας, γιατί κάθε γυναίκα αξίζει ένα υγιές και δυνατό μέλλον.
    Πηγή

    Share:

    Σχετικά Άρθρα