7 Ιουλίου 2024

    Καρκίνος τραχήλου μήτρας: Νέοι παράγοντες για την εξάλειψή του – Αναλύεται από ειδικό

    Ο καρκίνος του τραχήλου της μήτρας αποτελεί ένα από τα πιο σοβαρά προβλήματα υγείας για τις γυναίκες. Η εξάλειψη του είναι δυνατή με την ανάληψη συγκεκριμένων μέτρων, σύμφωνα με τον εξηγηματικό επικεφαλής της Πολιτικής για τα Εμβόλια της εταιρείας MSD, Rune Horby. Σε συνέντευξή του με τη δημοσιογράφο Μαρία-Νίκη Γεωργαντά, ανέδειξε δύο παράγοντες που θεωρεί κλειδιά για τη μείωση της επίπτωσης αυτού του είδους καρκίνου.

    Ο πρώτος παράγοντας που επισημαίνει είναι η ανάγκη οι κυβερνήσεις να είναι βέβαιες ότι οι γονείς έχουν πλήρη αντίληψη της αξίας του εμβολιασμού των παιδιών τους κατά του ιού HPV. Αυτή η επίγνωση αποτελεί τον πρώτο βήμα προς την προστασία τους από αυτόν τον κίνδυνο.

    Ο δεύτερος παράγοντας που επισημαίνεται είναι η πρόσβαση των γονέων στο εμβόλιο. Ο καθένας πρέπει να μπορεί να έχει εύκολη πρόσβαση σε αυτό, προκειμένου να μπορέσει να προφυλαχθεί από τον κίνδυνο του καρκίνου της μήτρας.

    Το παράδειγμα της Σουηδίας προσφέρεται ως ένα χαρακτηριστικό παράδειγμα του πώς μπορούν να επιτευχθούν αυτοί οι στόχοι. Η Σουηδία έχει καταφέρει να προσεγγίσει τους στόχους για την εξάλειψη του καρκίνου του τραχήλου της μήτρας μέσω της ενημέρωσης και της διάθεσης του εμβολίου. Παρόμοια επιτυχημένα παραδείγματα παρουσιάζονται και σε άλλες χώρες, όπως η Αυστραλία, η Ιταλία, η Ιρλανδία και η Ουγγαρία.

    Ωστόσο, ο κ. Horby επισημαίνει ότι η Ελλάδα έχει ακόμη δρόμο να διανύσει για να επιτύχει σημαντικά ποσοστά εμβολιαστικής κάλυψης. Μία από τις μεγαλύτερες προκλήσεις που αντιμετωπίζει είναι η έλλειψη αξιόπιστων δεδομένων. Η αντίληψη του ποιοι κάνουν εμβόλιο και ποιοι όχι είναι ζωτικής σημασίας για τον σχεδιασμό και την επίτευξη αποτελεσμάτων.

    Ο κ. Horby επισημαίνει επίσης τη σημασία της δημιουργίας ενός πλάνου για τη μείωση του καρκίνου του τραχήλου της μήτρας. Αναφέρει ότι η Αυστραλία ακολουθεί ένα σχέδιο με ανοιχτή παρακολούθηση και ετήσια έκθεση που αξιολογεί την πρόοδο προς την εξάλειψη του καρκίνου του τραχήλου της μήτρας. Παρόμοια προετοιμασία και δράση παρατηρούνται και σε χώρες όπως η Σουηδία.

    Η μείωση του καρκίνου του τραχήλου της μήτρας απαιτεί συνεργασία και δράση από πολλούς φορείς. Οι κυβερνήσεις, οι γονείς και οι ειδικοί πρέπει να ενώσουν τις δυνάμεις τους για να επιτευχθεί ο κοινός στόχος της εξάλειψης αυτού του επικίνδυνου νοσήματος.
    Πηγή

    Share:

    Σχετικά Άρθρα