2 Ιουλίου 2024

    Κατάγματα: Η πασίγνωστη βιταμίνη που δεν φαίνεται να ωφελεί τα οστά των παιδιών

    Η ανεπάρκεια βιταμίνης D φαίνεται να μην επηρεάζει τα οστά των παιδιών, σύμφωνα με μια νέα μελέτη που δημοσιεύεται στο The Lancet Diabetes & Endocrinology. Αυτό το αποτέλεσμα ανατρέπει τις προηγούμενες αντιλήψεις και υποστηρίζει την ανάγκη επανεξέτασης των οφελών των συμπληρωμάτων βιταμίνης D στα παιδιά.

    Οι καταγματικές καταστάσεις στα παιδιά αποτελούν ένα παγκόσμιο πρόβλημα υγείας και μπορεί να οδηγήσουν σε αναπηρία και χαμηλή ποιότητα ζωής. Τα τελευταία χρόνια, η βιταμίνη D έχει λάβει αυξανόμενο ενδιαφέρον για την υγεία των παιδικών οστών και την πρόληψη των καταγμάτων, αλλά δεν υπήρχαν πολλές κλινικές δοκιμές που να υποστηρίζουν αυτές τις απόψεις.

    Για να γεμίσουν αυτό το κενό, επιστήμονες από το Queen Mary University of London, το Harvard T.H. Chan School of Public Health και τη Μογγολία διενεργήσαν μια κλινική δοκιμή με στόχο να εξετάσουν εάν τα συμπληρώματα βιταμίνης D μπορούν να μειώσουν τον κίνδυνο κατάγματος ή να αυξήσουν την αντοχή των οστών στα παιδιά. Κατά τη διάρκεια της τριετούς έρευνας, τα παιδιά έλαβαν εβδομαδιαία δόση συμπληρωμάτων βιταμίνης D. Παρά την αύξηση των επιπέδων βιταμίνης D στο φυσιολογικό εύρος, δεν παρατηρήθηκε καμία επίδραση στον κίνδυνο κατάγματος ή την αντοχή των οστών.

    Οι ερευνητές πιστεύουν ότι αυτό το αποτέλεσμα μπορεί να οφείλεται στο γεγονός ότι δεν δόθηκε ασβέστιο παράλληλα με τα συμπληρώματα βιταμίνης D. Σε ενήλικες, η συμπληρωμένη δόση της βιταμίνης D με την παράλληλη χορήγηση ασβεστίου αποδείχθηκε αποτελεσματική για την πρόληψη των καταγμάτων. Ωστόσο, οι ερευνητές δεν χορήγησαν ασβέστιο στα παιδιά κατά την διάρκεια της μελέτης, γεγονός που μπορεί να εξηγεί τα αρνητικά αποτελέσματα.

    Παρόλα αυτά, οι επιστήμονες τονίζουν ότι η επαρκής πρόσληψη βιταμίνης D είναι σημαντική για την υγεία και ότι οι κατευθυντήριες γραμμές της κυβέρνησης προτείνουν μια ημερήσια πρόσληψη 400 IU. Ωστόσο, αυτή η μελέτη πρέπει να μας κάνει να επανεξετάσουμε τις προηγούμενες αντιλήψεις και να επισημάνουμε τη σημασία περαιτέρω έρευνας σε αυτό το πεδίο.
    Πηγή

    Share:

    Σχετικά Άρθρα