20 Μαΐου 2024

    Κατανοώντας το συναίσθημα των παιδιών: Πώς να θέσουμε όρια χωρίς να τρομοκρατούμε”

    Πολλοί από εμάς, γονείς, έχουμε χρησιμοποιήσει αυτήν την φράση “Πάμε, αλλιώς θα φύγω και θα σε αφήσω εδώ” για να πείσουμε το παιδί μας να φύγει από μια παιδική χαρά, έναν παιδότοπο ή ένα πάρτι. Λειτουργεί συνήθως, αλλά τι μάθημα δίνουμε στα παιδιά μας; Τους δείχνουμε ότι αν δεν ακούνε, μπορεί μια μέρα να τα αφήσουμε μόνα τους. Μια πραγματικά τρομακτική σκέψη για οποιοδήποτε μικρό παιδί.

    Πώς μπορούμε όμως να πείσουμε ένα παιδί να αποχωρήσει από κάτι διασκεδαστικό; Αντί να τους απειλούμε ή να τους δώσουμε εντολές όπως “φεύγουμε σε πέντε λεπτά”, μπορούμε να προσεγγίσουμε το συναίσθημά τους εκείνη τη στιγμή ώστε να καταλάβουν ότι τους κατανοούμε. Μπορούμε να πούμε κάτι σαν “Το ξέρω ότι περνάς τέλεια. Θα φύγουμε σε λίγο και καταλαβαίνω ότι είναι δύσκολο για σένα”.

    Αν το παιδί αρνηθεί να φύγει, είναι καιρός να θέσεις το όριο, “είναι η ώρα να φύγουμε”. Αν απαντήσει αρνητικά, μπορούμε να του υπενθυμίσουμε το όριο και να προσφέρουμε βοήθεια, παραδείγματος χάριν “Εάν δεν μπορείς να φύγεις μόνος σου, θα σε βοηθήσω εγώ. Θες να περπατήσεις ή να σε πάρω αγκαλιά;”. Αν εξακολουθεί να αρνείται, μπορούμε να επιβάλουμε το όριο με αγάπη, λέγοντας “Βλέπω ότι σου είναι δύσκολο, οπότε θα σε σηκώσω εγώ αγκαλιά και θα φύγουμε”.

    Ακόμα κι αν το παιδί είναι αναστατωμένο, είναι σημαντικό να μην τους αφήνουμε να μας επηρεάσουν και να δείξουμε ότι θα τους στηρίξουμε, αλλά παράλληλα είναι σημαντικό να γίνει αυτό που έχουμε πει. Με την πάροδο του χρόνου, το παιδί θα συνειδητοποιήσει ότι έχει έναν σταθερό γονιό που όταν λέει ότι πρέπει να συμβεί κάτι, αυτό γίνεται, παράδειγμα παίρνοντας το παιδί από την παιδική χαρά, προσέχοντας στον δρόμο ή διαβάζοντας τα μαθήματά του. Αυτό δεν σημαίνει ότι το παιδί δεν θα προσπαθήσει να μας αμφισβητήσει, αλλά θα καταλαβαίνει καλύτερα τα όρια και τους κανόνες του.

    Είναι σημαντικό να αντιλαμβανόμαστε το συναίσθημα των παιδιών μας και να βρίσκουμε τρόπους να θέσουμε όρια χωρίς να τα τρομοκρατούμε ή να τα απειλούμε. Έτσι, δημιουργούμε ένα περιβάλλον που επιτρέπει στα παιδιά να αναπτύσσουν την αυτοπεποίθηση και την αίσθηση ασφάλειας που χρειάζονται για να αναπτυχθούν και να μάθουν να σεβαστούν τα όρια τους.

    Για περισσότερες συμβουλές σχετικά με το πώς να θέσετε όρια στα μικρά παιδιά, μπορείτε να ανατρέξετε στην ανάρτηση του λογαριασμού Toddler Experts στο Instagram. Ας μάθουμε να κατανοούμε τα παιδιά μας και να θέσουμε όρια με αγάπη και σεβασμό.
    Πηγή

    Share:

    Σχετικά Άρθρα