4 Ιουλίου 2024

    Καφές: 9 trivia για μια αγαπημένη καθημερινή συνήθεια

    Είναι γνωστό ότι πολλοί από εμάς δεν μπορούν να λειτουργήσουν πριν πιουν τον πρωινό τους καφέ. Ο καφές δεν είναι απλά μια ανάγκη, αλλά έχει γίνει μια καθημερινή ιεροτελεστία. Ας δούμε μερικές πληροφορίες για αυτήν την αγαπημένη συνήθεια.

    1. Η Βραζιλία είναι ο μεγαλύτερος παραγωγός καφέ στον κόσμο

    Σύμφωνα με τον Διεθνή Οργανισμό Καφέ, η Βραζιλία παράγει περίπου το ένα τρίτο της παγκόσμιας παραγωγής καφέ και είναι η μεγαλύτερη παραγωγός χώρα.

    2. Οι Φινλανδοί πίνουν τον περισσότερο καφέ στον κόσμο

    Ο μέσος ενήλικας Φινλανδός πίνει περίπου 4 φλιτζάνια καφέ την ημέρα και είναι γνωστό ότι το διάλειμμα για καφέ είναι νόμιμο δικαίωμα των πολιτών κατά τις ώρες εργασίας τους.

    3. Η κλιματική αλλαγή απειλεί τον καφέ

    Η άνοδος της θερμοκρασίας της Γης απειλεί τις καλλιέργειες καφέ, με αποτέλεσμα να γίνει πιθανό ο καφές πιο ακριβός και με χειρότερη γεύση.

    4. Ο «ελληνικός» καφές είναι τελικά «τούρκικος»

    Ο γνωστός «ελληνικός» καφές δεν είναι κατά κύριο λόγο ελληνική εφεύρεση, αλλά τούρκικος καφές που ονομαζόταν έτσι μέχρι τη δεκαετία του ’60.

    5. Ο καφές ενισχύει τον εγκέφαλο

    Καταναλώντας καφέ και ακούγοντας μουσική, αυξάνουμε την εγκεφαλική δραστηριότητα και ενισχύουμε τη συγκέντρωση και τη μνήμη μας.

    6. Οι Έλληνες είναι μερακλήδες του καφέ

    Περισσότεροι από 8 στους 10 Έλληνες πίνουν καφέ καθημερινά, ενώ ο ελληνικός καφές εξακολουθεί να είναι ο πιο δημοφιλής.

    7. Η Θεσσαλονίκη έχει τη μεγαλύτερη κατανάλωση καφέ στην Ελλάδα

    Η καθημερινή συνήθεια του καφέ είναι πιο διαδεδομένη στη Θεσσαλονίκη, με ποσοστό 32%, έναντι του 27% στην Αττική και 28% σε άλλες περιοχές της Ελλάδας.

    8. Ο καφές φέρνει τζίρο 4 δισ. ευρώ ετησίως στην Ελλάδα

    Η κατανάλωση καφέ στην Ελλάδα φέρνει περίπου 4 δισ. ευρώ ετησίως, με την πλειοψηφία των πωλήσεων να πραγματοποιούνται σε καφεστίαση και σε super market.

    9. Ο καφές είναι καλός για την υγεία μας

    Διάφορες μελέτες έχουν δείξει ότι η κατανάλωση τριών καφέδων την ημέρα συνδέεται με μεγαλύτερη διάρκεια ζωής και μειωμένο κίνδυνο καρδιαγγειακών νοσημάτων.

    Πηγή

    Share:

    Σχετικά Άρθρα