7 Ιουλίου 2024

    Κλινικές λοιμώξεις: Πρωτοφανής μείωση στην Ελλάδα

    Για πρώτη φορά στην Ελλάδα, παρατηρείται μία θετική τάση μείωσης των ενδονοσοκομειακών λοιμώξεων, ειδικότερα στους δείκτες που σχετίζονται με τον κεντρικό καθετήρα (CLABSI rates), σύμφωνα με στοιχεία που παρουσίασε ο Διευθύνων Σύμβουλος του Οργανισμού Διασφάλισης της Ποιότητας στην Υγεία (ΟΔΙΠΥ), κ. Βασίλης Μπαλάνης, στο πλαίσιο του «15ου Πανελλήνιου Συνεδρίου της Ελληνικής Εταιρείας Ελέγχου Λοιμώξεων». Τα αποτελέσματα αυτά προέκυψαν από το Πρόγραμμα GRIPP-SNF, που έχει εφαρμοστεί σε 10 νοσοκομεία μέχρι στιγμής, και αποτελούν μία θετική εξέλιξη στη μάχη κατά των λοιμώξεων.

    Μια από τις πιο σημαντικές αλλαγές που καταγράφηκαν στο πλαίσιο του προγράμματος GRIPP-SNF είναι η αύξηση της συμμόρφωσης στα πρότυπα υγιεινής των χεριών, με ποσοστό άνω του 50%. Το πρόγραμμα περιλαμβάνει επίσης τη δημιουργία δεικτών παρακολούθησης, την ανάπτυξη εργαλείων αξιολόγησης διαδικασιών, την εκπαίδευση του προσωπικού σε συνεργασία με τη Νοσηλευτική Σχολή του Εθνικού και Καποδιστριακού Πανεπιστημίου Αθηνών, καθώς και την αξιοποίηση ψηφιακών εργαλείων και δημιουργία μιας ψηφιακής πλατφόρμας.

    Η πρωτοφανής μείωση των ενδονοσοκομειακών λοιμώξεων αποτελεί ένα σημαντικό βήμα προόδου για τα ελληνικά νοσοκομεία. Σύμφωνα με πρόσφατη έρευνα του Εθνικού Οργανισμού Δημόσιας Υγείας (ΕΟΔΥ), το 12,1% των νοσηλευόμενων στα νοσοκομεία εμφάνισε τουλάχιστον μία ενδονοσοκομειακή λοίμωξη. Ωστόσο, η μελέτη δείχνει ότι οι ενδονοσοκομειακές λοιμώξεις μειώνονται τα τελευταία χρόνια.

    Ένα άλλο ανησυχητικό στοιχείο που προκύπτει από την έρευνα του ΕΟΔΥ είναι η εμφάνιση του μυκητού Candida Auris, ο οποίος έχει προκαλέσει 122 θανάτους από τον Νοέμβριο του 2019 έως και τον Δεκέμβριο του 2022. Από αυτούς, το 34,8% αφορούσε διεισδυτικές λοιμώξεις. Η μείωση της διάχυσης αυτού του μυκητού αποτελεί μία από τις προτεραιότητες του προγράμματος GRIPP-SNF.

    Ο ΟΔΙΠΥ, σε συνεργασία με το Κέντρο Κλινικής Επιδημιολογίας και Έκβασης Νοσημάτων (CLEO), το Εθνικό και Καποδιστριακό Πανεπιστήμιο Αθηνών, τον Εθνικό Οργανισμό Δημόσιας Υγείας (ΕΟΔΥ), το Υπουργείο Υγείας (ΥΥ) και το Ινστιτούτο Βελτίωσης της Υγείας (IHI) της Αμερικής, υλοποιεί επιχειρησιακές δράσεις για τη μείωση των λοιμώξεων. Συγκεκριμένα, ο ΟΔΙΠΥ καταγράφει την υφιστάμενη κατάσταση σε νοσηλευτικές μονάδες και δημιουργεί εργαλεία και δείκτες ποιότητας. Επιπλέον, ο Οργανισμός προωθεί πολιτικές και διαδικασίες για την προαγωγή των βέλτιστων πρακτικών φροντίδας σε νοσοκομεία.

    Η πρωτοφανής μείωση των ενδονοσοκομειακών λοιμώξεων αποτελεί ένα σημαντικό βήμα προόδου για τον τομέα της υγείας στην Ελλάδα. Οι επιχειρησιακές δράσεις του ΟΔΙΠΥ έχουν συμβάλει σημαντικά στην επίτευξη αυτού του αποτελέσματος και συνεχίζουν να προωθούν τη βελτίωση της ποιότητας της φροντίδας υγείας στα νοσοκομεία της χώρας.
    Πηγή

    Share:

    Σχετικά Άρθρα