7 Ιουλίου 2024

    Κολπική Μαρμαρυγή: Η αρρυθμία που απειλεί την υγεία μας

    Κολπική Μαρμαρυγή: Η κοινή αρρυθμία που επηρεάζει χιλιάδες Έλληνες και συνδέεται με εγκεφαλικά επεισόδια

    Η κολπική μαρμαρυγή είναι μια αρρυθμία που επηρεάζει τους ενήλικες και μπορεί να έχει αρνητικές επιπτώσεις στην ποιότητα ζωής τους. Μελέτες έχουν δείξει ότι σχεδόν 40 εκατομμύρια άνθρωποι παγκοσμίως πάσχουν από αυτήν την αρρυθμία, και ένας στους τέσσερις άνθρωποι άνω των 40 ετών έχει μεγάλη πιθανότητα να την αντιμετωπίσει. Στην Ελλάδα, περίπου 200.000 άτομα πάσχουν από αυτήν την αρρυθμία, η οποία ευθύνεται για το 25% των εγκεφαλικών επεισοδίων που συμβαίνουν στη χώρα μας.

    Η κολπική μαρμαρυγή χαρακτηρίζεται από ανομοιόμορφα και ασυντόνιστα χτυπήματα της καρδιάς, τα οποία μπορούν να έχουν αρνητικές συνέπειες για την καλή λειτουργία του οργανισμού μας. Υπάρχουν διάφοροι τύποι κολπικής μαρμαρυγής, που κυμαίνονται από προσωρινές επεισοδιακές καταστάσεις μέχρι μόνιμες αρρυθμίες. Συμπτώματα όπως κούραση, αίσθημα παλμών στο στήθος, ζάλη και δυσκολία στην αναπνοή μπορεί να εμφανιστούν κατά τη διάρκεια των αρρυθμιών.

    Η διάγνωση της κολπικής μαρμαρυγής γίνεται με εξετάσεις όπως η καρδιογραφία και η τρισδιάστατη χαρτογράφηση της καρδιάς. Σε περιπτώσεις όπου οι συμπτώματα είναι έντονα ή η θεραπευτική αγωγή με φάρμακα δεν αποδίδει αποτελέσματα, μπορεί να απαιτηθεί επέμβαση με διακαθετηριακή κατάλυση ή εμφύτευση βηματοδότη.

    Οι επιπτώσεις της κολπικής μαρμαρυγής στην υγεία μας μπορούν να μειωθούν με τη λήψη φαρμάκων που ελέγχουν την αρρυθμία και τον κίνδυνο για εγκεφαλικά επεισόδια. Επιπλέον, η ρύθμιση της αρτηριακής πίεσης, του σακχάρου και της χοληστερίνης μπορεί να βοηθήσει στη μείωση των επιπτώσεων της αρρυθμίας. Επίσης, οι ασθενείς πρέπει να αποφεύγουν την καθιστική ζωή, την υπερβολική κατανάλωση αλκοόλ, το κάπνισμα και να εντάξουν την άσκηση στην καθημερινότητά τους.

    Πρέπει να έχουμε υπόψη ότι η κατάλληλη αντιμετώπιση της κολπικής μαρμαρυγής μπορεί να συμβάλει στη βελτίωση της ποιότητας ζωής και να μειώσει τον κίνδυνο επιπλοκών όπως τα εγκεφαλικά επεισόδια. Συνεπώς, είναι σημαντικό να αναζητήσουμε ιατρική βοήθεια και να ακολουθήσουμε τη συνταγή του γιατρού μας για τη θεραπεία αυτής της αρρυθμίας.
    Πηγή

    Share:

    Σχετικά Άρθρα