8 Ιουλίου 2024

    Κοριοί: Ταξιδεύουν, κρύβονται και απειλούν – Τα τσιμπήματα, τα συμπτώματα, η θεραπεία

    Το Παρίσι βρίσκεται σε κατάσταση συναγερμού για τους κοριούς και η ζοφερή κατάσταση αρχίζει να προκαλεί ανησυχία και στη χώρα μας. Αν και είχαμε να ασχοληθούμε με το θέμα “κοριοί” από τα αλησμόνητα χρόνια της στρατιωτικής θητείας, όταν και υποχρεωτικά πετρελαιώναμε τα κρεβάτια στο θάλαμο οπλιτών, η επικαιρότητα μάς υποβάλει σε ένα υγειονομικό déjà vu.

    Για τον λόγο αυτό η LiFO απευθύνθηκε στην Ειδικό Βιοπαθολόγο και Επόπτη Δημόσιας Υγείας, Μαρία Δημητρίου προκειμένου να απαντήσει σε όλα τα καίρια ερωτήματα για την απειλή από το τσίμπημα του κοριού.

    Κοριοί: Ποια είναι τα συμπτώματα

    Όπως δηλώνει η ειδικός βιοπαθολόγος, το δήγμα (δάγκωμα) από κοριό συνήθως συμβαίνει σε μέρη όπως το κρεβάτι και προκαλεί έντονη και βασανιστική φαγούρα που εμποδίζει τον ύπνο.

    Τα τσιμπήματα μπορεί να ποικίλλουν από απουσία εμφανούς ερεθισμού, σε μικρό σημάδι μέχρι σοβαρή αλλεργική αντίδραση (αναφυλαξία). Η αλλεργική αντίδραση είναι και το πιο σημαντικό σύμπτωμα σε μια τέτοια περίπτωση. Ένας από τους ευκολότερους τρόπους για να αναγνωρίσουμε το δήγμα από κοριό είναι να αναγνωρίσουμε το pattern, μία συγκεκριμένη κατανομή, στο πρόσωπο, στο λαιμό, στα χέρια, στο λοιπό σώμα. Τα σημάδια μοιάζουν με κουνουπιού ή ψύλλου τσιμπήματα και συνήθως εμφανίζουν έντονο κνησμό και ερυθρότητα.

    Οι κοριοί μπορεί να προκαλέσουν επίσης αγγειίτιδα, πυρετό και κακουχία. Ταλαιπωρούν τους πάσχοντες με αϋπνία και άγχος. Η έγκαιρη διάγνωση και θεραπευτική προσέγγιση είναι σημαντική για την αποφυγή παρατεταμένης νόσου και αποτροπή της μετάδοσης σε άλλα άτομα.

    Κοριοί: Ποια είναι η θεραπεία

    Η θεραπεία για τους κοριούς προσαρμόζεται ανάλογα με τη σοβαρότητα των συμπτωμάτων. Κυρίως προσφέρονται αντιισταμινικά και τοπικά κορτικοστεροειδή για την μείωση του κνησμού και την ανακούφιση από τη δερματίτιδα. Οι ασθενείς πρέπει να αποφεύγουν να ξύνουν την περιοχή για να μην επιδεινωθεί η κατάσταση και να μην υπάρξει δευτερογενής επιμόλυνση από βακτήρια. Σε περιπτώσεις δευτερογενούς επιμόλυνσης, πρέπει να αντιμετωπιστεί με τοπικά ή συστηματικά αντιβιοτικά.

    Σπάνια, σε περιπτώσεις αναφυλαξίας σε ατοπικούς ασθενείς, μπορεί να απαιτηθεί έκτακτη ειδική αντιμετώπιση σε νοσοκομείο. Πάντως, σημαντική προσοχή πρέπει να δοθεί στην υγιεινή και τον καθαρισμό του χώρου, καθώς οι κοριοί κρύβονται σε ραφές στρωμάτων, φερμουάρ παπλωματοθήκης και άλλα μέρη του περιβάλλοντος. Ειδικοί επαγγελματίες μπορούν να πραγματοποιήσουν αποτελεσματικό έλεγχο και εκρίζωση των κοριών από το χώρο, χρησιμοποιώντας ειδικό εξοπλισμό και τεχνικές, όπως θέρμανση δωματίων, καθημερινό καθαρισμό με ηλεκτρική σκούπα και απόρριψη μολυσμένων αντικειμένων.

    Κοριοί: Πώς να καθαρίσετε τον χώρο

    Για τον καθαρισμό του χώρου, πρέπει να έχετε κατά νου ότι οι κοριοί κρύβονται κυρίως κατά τη διάρκεια της ημέρας σε ραφές στρωμάτων, φερμουάρ παπλωματοθήκης, κουφώματα κρεβατιού, κεφαλάρια, κομοδίνα, εσωτερικές ρωγμές ή ρωγμές, πίσω από ταπετσαρία ή αντικείμενα γύρω από το κρεβάτι. Οι κοριοί μπορούν να ταξιδέψουν πάνω από 100 πόδια σε μια νύχτα, αλλά τείνουν να ζουν σε απόσταση 8 μέτρων από το σημείο που κοιμούνται οι άνθρωποι.

    Έπειτα από μια προσεκτική επιθεώρηση του χώρου, θα πρέπει να εκριζωθούν πλήρως οι κοριοί. Ο καθαρισμός πρέπει να περιλαμβάνει μη χημικά και χημικά μέτρα ελέγχου εκρίζωσης, προκειμένου να εξαλειφθεί ο πληθυσμός των κοριών. Μολυσμένες περιοχές πρέπει να καθαρίζονται καθημερινά με ηλεκτρική σκούπα, και τα μολυσμένα αντικείμενα πρέπει να σφραγίζονται σε πλαστικές σακούλες πριν απορρίπτονται. Ρούχα και υφάσματα πρέπει να πλένονται σε υψηλή θερμοκρασία για να εξαλειφθούν οι κοριοί και τα αυγά τους. Η χρήση χημικών φαρμάκων ή αντιπαρασιτικών παραγόντων πρέπει να γίνεται με προσοχή και από εξειδικευμένους επαγγελματίες για την αποφυγή τοξικότητας και την αποτελεσματική εξάλειψη των κοριών. Είναι επίσης σημαντικό να τηρούνται οι κανονισμοί υγιεινής και καθαρισμού και να γίνεται ενημέρωση από κάποιο ειδικό φορέα, όπως το CDC, για όλες τις απαιτούμενες πληροφορίες και οδηγίες.

    Πηγή

    Share:

    Σχετικά Άρθρα