21 Μαΐου 2024

    Κορονοϊός και γρίπη: Τι μας περιμένει τον φετινό χειμώνα”

    Ευχάριστα είναι τα νέα από τις παρατηρήσεις και τις προβλέψεις των επιστημόνων. Ωστόσο, με τους ιούς ποτέ κανείς δεν μπορεί να είναι σίγουρος…

    Σύμφωνα με την διευθύντρια του Ευρωπαϊκού Κέντρου Ελέγχου και Πρόληψης Νοσημάτων (ECDC), Andrea Ammon, η Ευρώπη αναμένει αύξηση της εποχικής γρίπης και του RSV, μαζί με την διάδοση του κορονοϊού τον επόμενο χειμώνα. Η συγκυκλοφορία αυτών των τριών ιών θα απαιτήσει ακόμα μεγαλύτερη προσοχή και τήρηση των μέτρων προστασίας, ενώ ο εμβολιασμός παραμένει ζωτικής σημασίας.

    Οι ειδικοί προσπαθούν να προβλέψουν την ένταση των ιών στην Ελλάδα, βασιζόμενοι στις παρατηρήσεις από άλλες χώρες. Σύμφωνα με τον καθηγητή Γκίκα Μαγιορκίνη, η γρίπη φέτος αναμένεται να έχει μικρότερη ένταση από το προηγούμενο έτος και το κύμα αναμένεται να ξεκινήσει αργότερα, πιθανώς μετά τα μέσα Δεκεμβρίου.

    Οι προβλέψεις για την ένταση του κορονοϊού είναι λιγότερο ασφαλείς, αφού ο ιός συνεχίζει να μεταλλάσσεται. Η καθηγήτρια Andrea Ammon επισημαίνει την ανάγκη παρακολούθησης της κατάστασης στις ηλικιακές ομάδες μεγαλύτερης ευπάθειας, καθώς παρατηρείται αύξηση κρουσμάτων σε αυτές τις ομάδες. Επιπλέον, υπενθυμίζει τη σημασία του εμβολιασμού, και ιδίως για τις ομάδες υψηλού κινδύνου.

    Παράλληλα, η ανοσιακή ανοσία που αποκτά κάποιος από την έκθεση σε ιούς τα χρόνια πριν τον κορονοϊό δεν προσφέρει πλήρη προστασία. Η περσινή αύξηση της γρίπης οφείλεται σε μείωση της πληθυσμιακής ανοσίας, πράγμα που επαληθεύεται και από τα στοιχεία που προκύπτουν από το Νότιο Ημισφαίριο.

    Ωστόσο, η πρόβλεψη της κατάστασης τον φετινό χειμώνα παραμένει αβέβαιη, ειδικά λόγω των μεταλλάξεων του κορονοϊού. Οι ιοί θα έχουν τον τελικό λόγο, και για αυτό είναι απαραίτητη η συνεχής εφαρμογή των μέτρων προστασίας και ο εμβολιασμός των ευπαθών ομάδων.

    Όλοι πρέπει να συνεχίσουμε να προστατεύουμε τον εαυτό μας, με τον τακτικό καθαρισμό των χεριών, τη χρήση μάσκας και την αποφυγή της συνωστισμένης δημόσιας συνάθροισης. Η παραμονή μακριά από άλλους όταν αρρωστήσουμε είναι επίσης σημαντική.

    Σε κάθε περίπτωση, είναι σημαντικό να παρακολουθούμε στενά τις εξελίξεις και να ακολουθούμε τις οδηγίες των ειδικών για την αντιμετώπιση των ιών που μας απειλούν τον φετινό χειμώνα. Με την απαραίτητη επιμονή και συνεργασία, μπορούμε να προστατευθούμε από αυτές τις ασθένειες και να έχουμε έναν ασφαλή χειμώνα.
    Πηγή

    Share:

    Σχετικά Άρθρα