4 Ιουλίου 2024

    Κορωνοϊός: Επιταχύνεται η εξάπλωση – Ανησυχία για τους μη εμβολιασμένους

    Ο κορωνοϊός και η γρίπη είναι αυτές τις μέρες ιδιαίτερα επιδημιολογικοί πράκτορες στη χώρα μας. Τα τελευταία επιδημιολογικά δεδομένα που ανακοίνωσε το Εθνικό Οργανισμό Δημόσιας Υγείας καταδεικνύουν αυξητική τάση των θετικών κρουσμάτων της Covid-19. Τα νοσοκομεία της χώρας μας φιλοξενούν όλο και περισσότερους ασθενείς, με τον αριθμό των εισαγωγών να αυξάνεται συνεχώς. Η κατάσταση ανησυχεί τους ειδικούς, που τονίζουν την ανάγκη λήψης μέτρων προστασίας, ειδικά από τους ηλικιωμένους και τους ευπαθείς.

    Ένα αποτελεσματικό «όπλο» για την προστασία από τον κορωνοϊό είναι ο εμβολιασμός, αλλά δυστυχώς ο αριθμός των εμβολιασμένων παραμένει χαμηλός. Σύμφωνα με τα πρόσφατα στοιχεία, μόλις 123.952 άτομα έχουν εμβολιαστεί με το νέο εμβόλιο Pfizer XBB. Ο αριθμός αυτός περιλαμβάνει κυρίως ηλικιωμένους άνω των 60 ετών, με αποτέλεσμα να υπάρχει ακόμα μεγάλο περιθώριο για εμβολιασμό ευπαθών ομάδων.

    Σχετικά με τον αντιγριπικό εμβολιασμό, αν και οι αριθμοί είναι ακόμα προσωρινοί, φαίνεται ότι η συμμετοχή του πληθυσμού είναι χαμηλή. Μέχρι τις 10 Δεκεμβρίου, είχαν γίνει συνολικά 2.592.428 εμβολιασμοί κατά της γρίπης, με το 62,2% της εμβολιασμένης πληθυσμιακής ομάδας να ανήκει σε ηλικιωμένους άνω των 60 ετών.

    Παρά τις προσπάθειες των αρχών, η κυκλοφορία των αναπνευστικών ιών συνεχίζει να αυξάνεται. Σύμφωνα με τα τελευταία στοιχεία του Ευρωπαϊκού Κέντρου Πρόληψης και Ελέγχου Νόσων, η Ελλάδα βρίσκεται στην τρίτη θέση των χωρών της Ευρωπαϊκής Ένωσης με θετικότητα γρίπης 12,9%. Επιπλέον, υπερβαίνεται το όριο έναρξης της επιδημικής δραστηριότητας (10% θετικότητα), προκαλώντας ανησυχία για την εξάπλωση των ιών.

    Είναι απαραίτητο να αυξηθεί ο αριθμός των εμβολιασμένων, για να περιοριστεί η εξάπλωση του κορωνοϊού και της γρίπης. Είναι ζωτικής σημασίας όλοι οι πολίτες να επιλέξουν τον εμβολιασμό και να λάβουν όλα τα απαραίτητα μέτρα προστασίας, ιδιαίτερα κατά τη διάρκεια των εορτών που πλησιάζουν. Η ευθύνη ανήκει σε όλους μας, και μόνο με αλληλεγγύη και συνεργασία μπορούμε να αντιμετωπίσουμε αυτήν τη δύσκολη κατάσταση.
    Πηγή

    Share:

    Σχετικά Άρθρα