4 Ιουλίου 2024

    Κορωνοϊός: Η εξάρση και η σημασία της διαμόρφωσης νέων συμπεριφορών”

    Ο καθηγητής Πνευμονολογίας – Εντατικής Θεραπείας του Πανεπιστημίου Αθηνών, Θόδωρος Βασιλακόπουλος, προειδοποιεί για την αυξημένη εξάρση κρουσμάτων κορωνοϊού τα τελευταία ένα μήνα. Ο καθηγητής υπογραμμίζει την σημασία της διατήρησης προληπτικών μέτρων και του αυξημένου αριθμού τεστ για τον έγκαιρο εντοπισμό των κρουσμάτων.

    Μετά τη λήξη της πανδημίας, ο Παγκόσμιος Οργανισμός Υγείας κήρυξε την έναρξη της επόμενης φάσης, της ενδημικής. Σε αυτή τη φάση, ο ιός θα εμφανίζει εξάρσεις και υφέσεις. Για τον λόγο αυτό, είναι απαραίτητο να προσαρμοζόμαστε συνεχώς στις αλλαγές και να τηρούμε τα προληπτικά μέτρα κατάλληλα. Τον τελευταίο μήνα, παρατηρείται αύξηση των κρουσμάτων, με περίπου χίλιες εισαγωγές στα νοσοκομεία και πενήντα θανάτους εβδομαδιαίως.

    Για την αντιμετώπιση της εξάρσης, καλείται ο καθένας από εμάς να δώσει τον καλύτερο του εαυτό. Η αύξηση του αριθμού των τεστ αποτελεί καίριο παράγοντα, καθώς κάθε άτομο που έχει επαφή με κρούσμα ή παρουσιάζει συμπτώματα πρέπει να υποβληθεί σε δύο ή τρία τεστ. Εάν το αποτέλεσμα είναι θετικό, τότε πρέπει να αλλάξουμε τη συμπεριφορά μας και να τηρούμε αυστηρά τα προληπτικά μέτρα για να αποτρέψουμε την εξάπλωση του ιού.

    Επίσης, είναι σημαντικό να διαγνωστούν τα κρούσματα όσο το δυνατόν γρηγορότερα, ιδιαίτερα όσοι ανήκουν σε ευπαθείς ομάδες ή είναι ηλικιωμένοι, ώστε να μπορέσουν να λάβουν τις απαραίτητες θεραπείες και φάρμακα που μειώνουν τις επιπτώσεις της νόσου. Παράλληλα, το εμβόλιο αποτελεί ένα ισχυρό εργαλείο για την προστασία από τη νόσο. Το νέο εμβόλιο, που βασίζεται στην τεχνολογία mRNA και έχει δοκιμαστεί με επιτυχία σε εκατοντάδες εκατομμύρια ανθρώπους, σχεδιάστηκε για να αντιμετωπίσει τις νέες μεταλλάξεις του ιού, όπως ο Kraken. Παρόλα αυτά, ο καθηγητής εξηγεί πως το εμβόλιο δεν είναι υποχρεωτικό, αλλά είναι αναγκαίο για ηλικιωμένους και ευπαθείς ομάδες, καθώς και για όσους επιθυμούν να προστατευθούν από τη νόσο.

    Σχετικά με τα τεστ, ο καθηγητής επισημαίνει ότι τα αντιγονικά τεστ απαιτούν μια ορισμένη συγκέντρωση του ιού για να είναι θετικά. Στην αρχή της νόσου, το τεστ μπορεί να μην δείξει θετικό αποτέλεσμα. Αν απαιτούνται πολλαπλοί ιοί για να εμφανιστεί θετικό αποτέλεσμα στο τεστ, η πιθανότητα λάθους αυξάνεται. Επομένως, ένα μόνο τεστ δεν εξασφαλίζει ότι δεν υπάρχει νόσος, εκτός αν είναι θετικό. Για αυτόν τον λόγο, είναι σημαντικό να επαναλαμβάνουμε τα τεστ και να εφαρμόζουμε τα μέτρα προστασίας με συνέπεια, προκειμένου να αποτρέπουμε την εξάπλωση του ιού στην κοινωνία.
    Πηγή

    Share:

    Σχετικά Άρθρα