9 Ιουλίου 2024

    Κουνούπι τίγρης: Ο αυξημένος πληθυσμός στην Αττική και οι οδηγίες για προστασία

    Ο αυξημένος αριθμός του Ασιατικού κουνουπιού τίγρη στην Αττική έχει θέσει σε επιφυλακή την Γενική Διεύθυνση Δημόσιας Υγείας και Κοινωνικής Μέριμνας της Περιφέρειας Αττικής. Εν μέσω κλιματολογικών συνθηκών που έχουν ευνοήσει την αύξηση αυτού του είδους, η περιφέρεια έστειλε έγγραφο σε δήμους, χωρικούς αντιπεριφερειάρχες και αρμόδιους φορείς, προτρέποντάς τους να λάβουν επιπλέον μέτρα για την προστασία της δημόσιας υγείας.

    Παρόλο που το Ασιατικό κουνούπι τίγρης δεν διαβιβάζει ασθένειες που υπάρχουν στη χώρα μας, όπως η Chikungunya, ο Zika και ο Δάγκειος πυρετός, οι πρόσφατες μετρήσεις έδειξαν ανησυχητικά υψηλούς πληθυσμούς του κουνουπιού σε πολλές περιοχές της Αττικής. Το φαινόμενο αυτό αποδίδεται στις ακραίες κλιματολογικές συνθήκες που επικρατούν τον τελευταίο καιρό, με υψηλή υγρασία, σποραδικές βροχοπτώσεις και υψηλές θερμοκρασίες.

    Οι υπηρεσίες της Περιφέρειας συνεχίζουν τις τακτικές εφαρμογές ψεκασμών και, αν απαιτηθεί για λόγους δημόσιας υγείας, θα προχωρήσουν σε έκτακτες εφαρμογές. Η Περιφέρεια έχει ήδη ξεκινήσει μια καταγραφή της παρουσίας και εποχιακής διακύμανσης των κουνουπιών στην Αττική μέσω του Προγράμματος Διαχείρισης Κουνουπιών 2021-2023 σε συνεργασία με το Μπενάκειο Φυτοπαθολογικό Ινστιτούτο.

    Για να διαχειριστούμε σωστά αυτό το είδος κουνουπιού και να αποφύγουμε την αύξηση του, πρέπει να συνεισφέρουν τόσο οι αρμόδιοι φορείς όσο και οι πολίτες. Οι προτάσεις για την καταπολέμηση των κουνουπιών περιλαμβάνουν:

    Για τους Δήμους και άλλους αρμόδιους φορείς στους δημόσιους χώρους:
    – Περαιτέρω προγράμματα καταπολέμησης των κουνουπιών
    – Ψεκασμοί με στόχο τη μείωση του πληθυσμού

    Για τους πολίτες, προκειμένου να αποφευχθεί η αύξηση των κουνουπιών σε σπίτια και γύρω περιοχές:
    – Απομάκρυνση στάσιμου νερού
    – Καθαρισμός δοχείων που μπορούν να συσσωρεύουν νερό
    – Χρήση εντομοαπωθητικών
    – Χρήση κουνουπιέρας ή σήτας παραθύρων

    Τέλος, συστήνεται η χρήση προστατευτικών μέτρων, όπως εντομοαπωθητικά, για την αποφυγή της όχλησης από τα κουνούπια.

    Με τη συνειδητοποίηση και την συνεργασία όλων, μπορούμε να προστατεύσουμε την υγεία μας και να μειώσουμε τον πληθυσμό του Ασιατικού κουνουπιού τίγρη στην Αττική.
    Πηγή

    Share:

    Σχετικά Άρθρα