9 Ιουλίου 2024

    Κυνηγώντας τον πόνο του σκύλου σας: Τι πρέπει να γνωρίζετε για τη χρήση ανθρώπινων φαρμάκων”

    Κάνοντας το ζωοφιλικό μας καθήκον, είναι σημαντικό να είμαστε ενήμεροι για το πώς μπορούμε να βοηθήσουμε τον τετράποδο φίλο μας να ανακουφιστεί από τον πόνο και τη δυσφορία του. Συχνά αναρωτιόμαστε αν μπορούμε να χρησιμοποιήσουμε ανθρώπινα φάρμακα για αυτόν τον σκοπό και ποια θα πρέπει να είναι η προσοχή μας. Ωστόσο, πρέπει να αντιληφθούμε ότι η χρήση ανθρώπινων φαρμάκων στους σκύλους μας δεν είναι πρακτική η οποία πρέπει να ακολουθούμε αυθαίρετα, αλλά να διαβουλευτούμε πρώτα με τον κτηνίατρο μας.

    Η εξέλιξη που έχει πραγματοποιηθεί στην κτηνιατρική επιστήμη τα τελευταία χρόνια μας επιτρέπει να γνωρίζουμε ποια φάρμακα είναι ασφαλή για τα ζώα μας και πώς δρουν, αλλά επίσης να αντιληφθούμε τυχόν παρενέργειες. Είναι κατανοητό ότι αν ηχογραφήθηκε το ζώο βρίσκεται σε κακή κατάσταση και πονάει, θέλουμε να κάνουμε τα πάντα για να τον ανακουφίσουμε. Όμως, πρέπει να είμαστε ιδιαίτερα προσεκτικοί. Μπορούμε να χρησιμοποιήσουμε ανθρώπινα φάρμακα παύσης του πόνου για να ανακουφίσουμε τον σκύλο μας; Η απάντηση είναι όχι, εκτός αν εχουμε τη ρητή έγκριση του κτηνίατρου μας. Η δοσολογία και η ασφάλεια ανθρώπων και σκύλων διαφέρουν, και για κάποια φάρμακα μπορεί να είναι επικίνδυνα για τους τετράποδους φίλους μας.

    Πρέπει να γνωρίζουμε ότι ορισμένα ανθρώπινα φάρμακα είναι ακόμα και τοξικά για τους σκύλους. Για παράδειγμα, η παρακεταμόλη, πανίσχυρο παυσίπονο για τον άνθρωπο, μπορεί να προκαλέσει μη αναστρέψιμες βλάβες στο ήπαρ και στα ερυθρά αιμοσφαίρια των σκύλων. Ομοίως, η ασπιρίνη μπορεί να προκαλέσει αιμορραγία στο πεπτικό σύστημα και να προκαλέσει βλάβες στο αίμα. Άλλα φάρμακα, όπως η ιβουπροφαίνη και η ναπροξένη, που χρησιμοποιούνται συχνά για τη θεραπεία φλεγμονών και πόνου στους ανθρώπους, είναι επίσης τοξικά για τα κατοικίδια μας. Αυτά τα φάρμακα μπορεί να προκαλέσουν νεφρική ανεπάρκεια και εντονότατο κοιλιακό πόνο στους σκύλους. Είναι λοιπόν προφανές ότι πρέπει να εμπιστεύονται τη γνώμη του κτηνίατρου όταν πρόκειται για την υγεία του αγαπημένου μας φιλαράκιου.

    Συμπερασματικά, ποτέ δεν πρέπει να χρησιμοποιούμε ανθρώπινα φαρμάκα για τα κατοικίδια μας χωρίς την επίβλεψη του κτηνίατρου μας. Παρά το γεγονός ότι μερικά φάρμακα μπορεί να είναι ασφαλή για σκύλους και να έχουν θετικά αποτελέσματα, αυτό δεν σημαίνει ότι ισχύει για όλες τις περιπτώσεις και όλα τα ζώα. Η συμβουλή του κτηνίατρου μας είναι απαραίτητη, καθώς έχει γνώση για το ιστορικό υγείας του σκύλου μας και για τη χρήση άλλων φαρμάκων που ενδέχεται να λαμβάνει. Πρέπει να θυμόμαστε ότι υπάρχουν πολλά φάρμακα σχεδιασμένα ειδικά για σκύλους, και ακόμη και στις περιπτώσεις αυτές, η εποπτεία του κτηνίατρου είναι απαραίτητη. Φυλάσσουμε, επίσης, τα φάρμακα μακριά από τους σκύλους μας, σε ασφαλές μέρος που δεν είναι προσβάσιμο για αυτά.
    Πηγή

    Share:

    Σχετικά Άρθρα