3 Ιουλίου 2024

    Μέτρα για την αντιμετώπιση των νοσοκομειακών λοιμώξεων: Ποια είναι η στρατηγική του υπουργείου Υγείας”

    Την υπογραφή νέων μέτρων για την αντιμετώπιση των σοβαρών προβλημάτων που προκαλούν οι νοσοκομειακές λοιμώξεις ετοιμάζει το υπουργείο Υγείας. Μετά από ερωτήσεις που του έθεσε το ygeiamou.gr, η Αναπληρώτρια Υπουργός Υγείας, κυρία Ειρήνη Αγαπηδάκη, παρουσίασε δύο σημαντικά προγράμματα που επιδιώκει να εφαρμόσει το υπουργείο με στόχο την βελτίωση της κατάστασης στην Ελλάδα όσον αφορά τις λοιμώξεις και τη μικροβιακή αντοχή.

    Το πρώτο πρόγραμμα αναφέρεται στον εκσυγχρονισμό του Εθνικού Σχεδίου Δράσης για τις λοιμώξεις, το οποίο εστιάζει στην έννοια της ενιαίας υγείας και της αλληλεπίδρασης μεταξύ ανθρώπων, ζώων και περιβάλλοντος. Θεωρείται ότι η μικροβιακή αντοχή συνιστά σοβαρή απειλή για τη δημόσια υγεία, και γι’ αυτόν τον λόγο η επικαιροποίηση του Εθνικού Σχεδίου είναι επιτακτική ανάγκη. Το νέο σχέδιο θα είναι συγκεκριμένο, με χρονοδιαγράμματα και καλά κοστολογημένο, σε αντίθεση με το προηγούμενο που ήταν περισσότερο ευχολόγιο. Σύμφωνα με την κυρία Αγαπηδάκη, το νέο σχέδιο αναμένεται να ολοκληρωθεί σύντομα και να θεσμοθετηθεί.

    Το δεύτερο πρόγραμμα που αναφέρθηκε, αφορά τις ενδονοσοκομειακές λοιμώξεις. Σύμφωνα με πρόσφατη έρευνα του ΕΟΔΥ, το 12,1% των νοσηλευόμενων ασθενών παρουσίασε τουλάχιστον μία λοίμωξη κατά τη διάρκεια της μελέτης, με τον κατά μέσο όρο ασθενούς να αντιστοιχεί σε 1,2 λοιμώξεις. Επιπλέον, η έρευνα δείχνει ότι το 69,6% των λοιμώξεων εμφανίστηκε 48 ώρες μετά την εισαγωγή των ασθενών στο νοσοκομείο, ενώ στο 28,6% των περιπτώσεων οι λοιμώξεις παρουσιάστηκαν ήδη κατά την εισαγωγή. Η έρευνα αναφέρει επίσης ότι το 7,5% των λοιμώξεων είχε προέλευση το ίδιο νοσοκομείο, ενώ το 8,9% εμφάνιζε προέλευση από άλλο νοσοκομείο.

    Ως απάντηση σε αυτήν την κατάσταση, το υπουργείο Υγείας εργάζεται πάνω σε ένα παράλληλο πρόγραμμα για τις ενδονοσοκομειακές λοιμώξεις, το οποίο αναμένεται να ολοκληρωθεί σύντομα. Τα μέτρα που θα εφαρμοστούν θα βασίζονται σε οργανωτικές και προληπτικές δράσεις, ενώ ο ΕΟΔΥ θα αναλάβει ορισμένες από αυτές τις πρωτοβουλίες. Επίσης, υπάρχουν και άλλα μέτρα που συγκεντρώνονται στον τομέα των ΜΕΘ και περιλαμβάνονται στο Ταμείο Ανάκαμψης.

    Συνολικά, η καταπολέμηση των νοσοκομειακών λοιμώξεων απαιτεί ολοκληρωμένη προσέγγιση και συνεργασία μεταξύ των υπουργείων Υγείας, Αγροτικής Ανάπτυξης και Περιβάλλοντος, καθώς η μικροβιακή αντοχή επηρεάζει άμεσα την ενιαία υγεία. Με την εφαρμογή των νέων προγραμμάτων και των συγκεκριμένων μέτρων που προτείνονται, ελπίζεται ότι η Ελλάδα θα καταφέρει να βελτιώσει την κατάστασή της και να μειώσει τη μικροβιακή αντοχή στο περιβάλλον των νοσοκομείων.
    Πηγή

    Share:

    Σχετικά Άρθρα