5 Ιουλίου 2024

    Μακροχρόνια Covid: Πόσο απειλεί τη ζωή σε σύγκριση με τη Μακροχρόνια Γρίπη;

    Η πανδημία του Covid-19 έχει πλήξει σοβαρά την ανθρωπότητα, με εκατομμύρια νεκρούς σε όλο τον κόσμο. Ωστόσο, σύμφωνα με νέα δεδομένα, η ασθένεια μπορεί να επηρεάσει πολλούς ακόμη μετά την επίσημη ανάρρωση, και να προκαλέσει μακροπρόθεσμες συνέπειες στην υγεία των επιβιώντων. Μια νέα σύγκριση μεταξύ της μακροχρόνιας Covid και της μακροχρόνιας Γρίπης δείχνει ότι οι επιπτώσεις της Covid μπορεί να είναι πιο σοβαρές και μακροχρόνιες από αυτές της Γρίπης.

    Σύμφωνα με τα δεδομένα του Κέντρου Ελέγχου και Πρόληψης Νοσημάτων των ΗΠΑ (CDC), περισσότεροι από 5000 Αμερικανοί έχουν πεθάνει από μακροχρόνια Covid από την έναρξη της πανδημίας. Η μακροχρόνια Covid αναφέρεται σε περιπτώσεις όπου οι άνθρωποι εμφανίζουν συμπτώματα για τουλάχιστον 3 μήνες μετά από μια οξεία λοίμωξη. Σημαντικός αριθμός ατόμων που επιζήσαν από τον ιό ήταν υποχρεωμένοι να αντιμετωπίσουν προβλήματα που σχετίζονται με την καρδιά, τους πνεύμονες, τον εγκέφαλο και τα νεφρά τους, με κάποιους να υποκύπτουν ακόμη και μήνες αργότερα. Ο κίνδυνος θανάτου από μακροχρόνια Covid παραμένει αυξημένος για χρονικό διάστημα τουλάχιστον 6 μηνών, ενώ για τις πιο σοβαρές περιπτώσεις μπορεί να φτάσει μέχρι και 2 χρόνια.

    Οι επιπτώσεις της μακροχρόνιας Covid είναι εντυπωσιακές, με πολλούς ασθενείς να αναφέρουν συμπτώματα όπως κόπωση, σύγχυση του εγκεφάλου (brain fog) και καρδιακές παθήσεις. Επιπλέον, η μελέτη έχει δείξει ότι το 32% των επιζώντων αναφέρουν άγχος και κατάθλιψη, ενώ αρκετοί ασθενείς δηλώνουν ότι οι γιατροί δεν λαμβάνουν σοβαρά υπόψη τα συμπτώματά τους. Επιπλέον, νεότερες μελέτες έχουν δείξει αυξημένα επίπεδα ορισμένων βιοδεικτών σε ασθενείς με μακροχρόνια Covid, καθώς και χαμηλότερες τιμές σεροτονίνης που συνδέονται με νευροψυχιατρικά προβλήματα.

    Ωστόσο, αξίζει να αναφέρουμε ότι η μακροχρόνια Γρίπη είναι επίσης ένα πραγματικό φαινόμενο, με ορισμένους ασθενείς να εμφανίζουν συμπτώματα για περίπου 4 εβδομάδες ή περισσότερο μετά τη νόσηση. Μια μελέτη έδειξε ότι η μακροχρόνια Γρίπη είναι λιγότερο συχνή και λιγότερο σοβαρή από την μακροχρόνια Covid.

    Ωστόσο, σύμφωνα με έρευνα του CDC, οι ασθενείς που νοσηλεύτηκαν με Covid είχαν 50% υψηλότερο κίνδυνο θανάτου κατά τη διάρκεια της μελέτης σε σύγκριση με ασθενείς που νοσηλεύτηκαν με Γρίπη πριν από την πανδημία. Αυτό σημαίνει ότι ο κίνδυνος θανάτου από το Covid είναι υψηλότερος από αυτόν της Γρίπης, και η ασθένεια μπορεί να είναι πιο επικίνδυνη και μεγαλύτερης διάρκειας.

    Ως εκ τούτου, είναι σημαντικό να δώσουμε προσοχή στις μακροπρόθεσμες επιπτώσεις του Covid, και να προωθήσουμε την έρευνα για την κατανόηση και αντιμετώπισή τους. Μια διάγνωση με ακρίβεια της μακροχρόνιας Covid θα ήταν ένα σημαντικό εργαλείο για την αντιμετώπιση του προβλήματος. Παράλληλα, η παροχή ψυχολογικής υποστήριξης και η παρακολούθηση των ασθενών είναι απαραίτητες για τη βελτίωση της ποιότητας ζωής τους και την αντιμετώπιση των ψυχολογικών επιπτώσεων που προκαλεί η μακροχρόνια Covid.

    Σε κάθε περίπτωση, η μακροχρόνια Covid και η μακροχρόνια Γρίπη επιβεβαιώνουν ότι οι οξείες λοιμώξεις μπορούν να εξελιχθούν σε πρόβλημα υγείας μεγαλύτερης διάρκειας. Συνεπώς, είναι σημαντικό να λάβουμε όλα τα αναγκαία μέτρα προφύλαξης και να δώσουμε προτεραιότητα στην υγεία και την ασφάλεια όλων μας.
    Πηγή

    Share:

    Σχετικά Άρθρα