2 Ιουλίου 2024

    ΜΙΚΙΟ: Ένα εντυπωσιακό σπίτι στο Ρέθυμνο μόλις 53 τετραγωνικά

    Το “Μικιό” είναι ένα μικροσκοπικό σπίτι που βρίσκεται στην παλιά πόλη του Ρεθύμνου. Ανήκει στον κτιριακό όγκο του 19ου αιώνα και έχει ανακαινιστεί από την ομάδα αρχιτεκτόνων Cluster. Λόγω των κατατμήσεων που υπέστη το κτίριο, η πρόσοψή του έχει αναλογίες 1:3. Παρόλο που διαθέτει μόνο 53 τετραγωνικά μέτρα, οι αρχιτέκτονες κατάφεραν να αξιοποιήσουν το φυσικό φως και να δημιουργήσουν έναν ευρύχωρο και λειτουργικό χώρο διαβίωσης.

    Το ισόγειο του σπιτιού αποτελείται από έναν κοινόχρηστο χώρο με την κουζίνα που εκτείνεται σε όλο το βάθος του κτηρίου. Ο πρώτος όροφος περιλαμβάνει ένα ιδιωτικό δωμάτιο με λουτρό, ενώ στον δεύτερο όροφο βρίσκεται ένα καθιστικό/δωμάτιο. Μια μεταλλική σκάλα οδηγεί στην ταράτσα, από όπου έχει κανείς πανοραμική θέα στην πόλη και τα γύρω βουνά.

    Για να δημιουργηθεί φωτεινότητα στο εσωτερικό του σπιτιού, η λευκή σκάλα μετακινήθηκε στο βαθύτερο τμήμα του σπιτιού και βοηθάει στον φωτισμό του χώρου. Επίσης, χρησιμοποιήθηκε ένας ηλιακός φωτοσωλήνας για να εισέλθει φυσικό φως απευθείας από τη βεράντα στην κουζίνα. Με αυτές τις τολμηρές χειρονομίες και το λευκό χρώμα των τοίχων και των επίπλων, επιτυγχάνεται η διείσδυση του φυσικού φωτός σε όλα τα επίπεδα του σπιτιού, δημιουργώντας έναν χώρο με ροή και κίνηση.

    Πηγή

    Share:

    Σχετικά Άρθρα