7 Ιουλίου 2024

    Μιλλι Βανίλι: Όταν η απάτη είναι φάρσα και η τραγωδία

    Η ιστορία των Milli Vanilli καταγράφηκε στα χρονικά ως μια απάτη που σκόρπισε γέλια και ενοχές. Όμως, πέραν του γελοίου, υπήρξε και μια άλλη πτυχή αυτής της ιστορίας, μια τραγωδία που οδήγησε έναν από τους δύο τραγουδιστές σε ένα βίαιο τέλος.

    Ήταν τον Απρίλιο του 1998 όταν έγινε γνωστό ότι ο Rob Pilatus, ο γνωστός ως “πρασινομάτης” των Milli Vanilli, βρέθηκε νεκρός στα 32 του χρόνια. Ο θάνατος του προήλθε από υπερβολική δόση ναρκωτικών, έπειτα από μια πολυετή μάχη με την εξάρτηση και την κατάθλιψη. Μετά από οκτώ χρόνια από την αποκάλυψη της απάτης που ήταν το ντουέτο Milli Vanilli, το κοινό είχε ήδη ξεχάσει την υπόθεση. Το τραγικό τέλος του Pilatus όμως έδωσε μια νέα διάσταση σε αυτή την ιστορία που παρέμεινε γνωστή κυρίως ως μια φάρσα που έπληξε τον ίδιο.

    Οι Robert Pilatus και Fabrice Morvan γνωρίστηκαν στο Μόναχο όταν ήταν εικοσάχρονοι και αστέρια περίμεναν να λάμψουν. Ο Pilatus ήταν παιδί αμερικανού στρατιώτη και μιας Γερμανίδας χορεύτριας-stripper που μεγάλωσε σχεδόν χωρίς γονείς. Ο Morvan, από την πλευρά του, είχε βρεθεί στο Μόναχο εκείνη την εποχή ως εξόριστος από το Παρίσι, χωρίς στήριγμα και μόνος του. Η εμφάνισή τους, οι χορευτικές ικανότητές τους και η “εξωτική” τους παρουσία τους βοήθησαν να κατακτήσουν την τοπική μουσική σκηνή και να εργαστούν ως μοντέλα ή χορευτές πίσω από διάσημους καλλιτέχνες σε νεανικά τηλεοπτικά σόου.

    Όμως, μέσα τους και από κοινού μεγάλωνε η φιλοδοξία να κάνουν κάτι δικό τους, να γίνουν πραγματικοί ποπ σταρ και να επιτύχουν. Η ευκαιρία τους έφτασε όταν ο παραγωγός Frank Farian τους προσέγγισε με μια πρόταση που δεν μπορούσαν να αρνηθούν. Το επιτυχημένο ντουέτο ήταν ήδη έτοιμο, ήδη είχαν κατασκευαστεί τα τραγούδια (όπως το “Girl You Know It’s True”) που στη συνέχεια θα γίνουν μεγάλες επιτυχίες σε όλον τον κόσμο. Το μόνο που έμενε ήταν η τέλεια εκτέλεση και η επιτυχία ήταν ήδη εξασφαλισμένη. Οι Pilatus και Morvan, ακούγοντας ότι θα υποκριθούν ότι τραγουδούν οι ίδιοι, αρχικά αντιστάθηκαν, αλλά στο τέλος υπέκυψαν στην πρόταση του Farian. Υπέγραψαν ένα συμβόλαιο χωρίς να το διαβάσουν καν και έτσι ξεκίνησε μια τεράστια ψευδαίσθηση.

    Η απάτη συνεχίστηκε για αρκετό καιρό, ειδικά όταν οι Milli Vanilli έκαναν επιτυχίες στην αμερικανική αγορά. Το μυστικό αποκαλύφθηκε τελικά, και οι Milli Vanilli αναγκάστηκαν να επιστρέψουν το βραβείο Grammy που είχαν κερδίσει (μέσω κύριως playback) και την αξιοπιστία τους. Ο Morvan παραδέχεται ότι ζούσε μέσα σε ένα ψέμα και είχε καταφέρει να αγκαλιάσει αυτή την απάτη. Ωστόσο, σήμερα τον βλέπουμε ευτυχισμένο με την οικογένειά του στο Άμστερνταμ και ακούμε τη φωνή του να τραγουδάει ξανά. Ο Pilatus, από την άλλη, ακούγεται μόνο μέσα από τη μετάδοση από την άλλη πλευρά, τονίζοντας ότι έχασε τη νηφαλιότητά του και την αίσθηση της πραγματικότητας πριν από το τραγικό του τέλος.

    Το ντοκιμαντέρ “Milli Vanilli” παραγωγής MTV, που προβάλλεται στην πλατφόρμα Paramount+, αποκαλύπτει όχι μόνο τη φάρσα αλλά και την τραγωδία που κρύβεται πίσω από αυτήν την ιστορία. Ένα θρίλερ που ξεδιπλώνει το ψέμα και την αλήθεια, σε έναν κόσμο όπου η δόξα περνά πάνω από την αυθεντικότητα και την ανθρώπινη αξιοπρέπεια.
    Πηγή

    Share:

    Σχετικά Άρθρα