2 Ιουλίου 2024

    Μυθολογική Συγκίνηση: Η Ανακάλυψη της Εκπληκτικής Τοιχογραφίας με τον Φρίξο και την Έλλη στην Πομπηία

    Μια εκπληκτική ανακάλυψη έρχεται να προσθέσει ένα ακόμη κεφάλαιο στην ιστορία της Πομπηίας. Εντυπωσιακές τοιχογραφίες, ανάμεσα στις οποίες απεικονίζεται μια συγκινητική σκηνή από την ελληνική μυθολογία, ανακαλύφθηκαν στην αρχαία πόλη, ανακοινώνει η διεύθυνση του αρχαιολογικού χώρου. Αυτή η σημαντική ανακάλυψη έγινε κατά τη διάρκεια έργων αποκατάστασης και ανασκαφών στην Οικία της Λήδας, ένα από τα πάρα πολλά κτίρια που καταστράφηκαν και θάφτηκαν από την έκρηξη του Βεζούβιου το 79 μ.Χ.

    Ανάμεσα στις τοιχογραφίες, μια ξεχωρίζει λόγω του εξαιρετικού της αισθητικού. Παρουσιάζει τον Φρίξο και τη δίδυμη αδελφή του, την Έλλη, καθώς φεύγουν από τη μητριά τους, την Ινώ, πάνω στο χρυσόμαλλο κριάρι. Ενώ ο Φρίξος κρατά σφιχτά το ζώο, παρακολουθεί με άγχος την πτώση της αδελφής του στη θάλασσα του Ελλησπόντου, που πήρε το όνομά της. Σύμφωνα με τον διευθυντή του αρχαιολογικού χώρου, Γκάμπριελ Τσουχτρίγκελ, αυτή η τοιχογραφία μας μεταφέρει σε μια περίοδο της αρχαίας Ελλάδας, παρουσιάζοντάς μας τους δύο φυγάδες μέσα στη θάλασσα.

    Η τοιχογραφία αυτή, με τις πλούσιες λεπτομέρειές της και την καδραρισμένη εμφάνισή της στο χρυσοκίτρινο τοίχο, είναι απλά εντυπωσιακή. Το συνολικό σχέδιο της διακοσμητικής της πολυτέλειας εντυπωσιάζει, με περίτεχνα μοτίβα που κοσμούν τον τοίχο. Επιπλέον, άλλες τοιχογραφίες αναπαριστούν νεκρές φύσεις και πορτρέτα γυναικών.

    Οι ανασκαφές συνεχίζονται στην Οικία της Λήδας, με στόχο την αποκατάσταση του αρχικού της σχεδίου και την περαιτέρω ανακάλυψη πληροφοριών για τα κύρια δωμάτια άλλων δύο κατοικιών που βρίσκονται γύρω από αυτήν. Επίσης, εκτελείται η καθαριότητα των τοιχογραφιών από την ηφαιστειακή τέφρα, προκειμένου να ξεκινήσει η διαδικασία συντήρησης και αποκατάστασής τους.

    Η Πομπηία, αν και μια πόλη που καταστράφηκε πριν από 2000 χρόνια, έχει διατηρήσει σε μεγάλο βαθμό την αρχιτεκτονική της και μας παρέχει μοναδικές εικόνες από τον αρχαίο πολιτισμό. Είναι δεύτερο σε επισκεψιμότητα τουριστικό αξιοθέατο στην Ιταλία, μετά το Κολοσσαίο. Ένα τρίτο της Πομπηίας παραμένει ακόμη θαμμένο κάτω από τις στάχτες, περιμένοντας να ανακαλυφθεί και να μας αποκαλύψει ακόμη περισσότερα μυστικά του παρελθόντος.
    Πηγή

    Share:

    Σχετικά Άρθρα