7 Ιουλίου 2024

    Μυστικιστικές πτυχές του θανάτου ενός 22χρονου στη Νάξο – Μια σπάνια ασθένεια προκαλεί αναστάτωση στο νησί

    Θρήνος και απορία σκορπίζονται στη Νάξο μετά τον αιφνίδιο θάνατο ενός 22χρονου που προκλήθηκε από ανακοπές καρδιάς, παρά την απουσία ιστορικού καρδιοπάθειας. Ο νεαρός είχε εμφανίσει έναν έντονο βήχα και λίγα συμπτώματα, προηγουμένως από τον θάνατό του. Η οικογένειά του συνέχισε να μην μπορεί να εξηγήσει τι είναι αυτό που προκάλεσε αυτές τις ανακοπές. Ωστόσο, οι γιατροί έχουν φέρει στο προσκήνιο τη θεωρία πως ο νεαρός μπορεί να έπασχε από μια σπάνια ασθένεια που έχει ίδιο το όνομα του νησιού, τη “Νόσο Νάξος”.

    Η Νόσος Νάξος είναι μια κληρονομική ασθένεια που εμφανίζεται σε συχνή βάση στη Νάξο και σε μειωμένο βαθμό στις περιοχές γύρω της. Οι ερευνητές υποστηρίζουν πως η ευρεία διάδοση της ασθένειας στο νησί μπορεί να αποδοθεί στον μικρό πληθυσμό και την απομόνωση του νησιού. Η νόσος περιγράφηκε για πρώτη φορά τη δεκαετία του ’80 και συγκαταλέγεται ανάμεσα στα σπάνια συστηματικά προβλήματα καρδιάς που προκαλούν αιφνίδιους θανάτους σε νεαρά άτομα.

    Ο καρδιολόγος Χριστόδουλος Στεφανάδης εξηγεί πως η Νόσος Νάξος είναι μια αρρυθμιογόνος μυοκαρδιοπάθεια που απειλεί την λειτουργία της δεξιάς κοιλίας της καρδιάς και μπορεί να οδηγήσει σε θανατηφόρες αρρυθμίες. Αν και η ασθένεια είναι σπάνια, αποτελεί μία από τις κύριες αιτίες αιφνίδιου θανάτου σε νεαρή ηλικία. Παρουσιάζει και ένα χαρακτηριστικό δερματικό φαινότυπο, όπως υπερκερατώσεις στις παλάμες και τα πέλματα και κατσαρά μαλλιά.

    Παρόλο που δεν υπάρχει θεραπεία για την ασθένεια, οι γιατροί πιστεύουν πως η διάγνωση και η επιτήρηση μπορούν να βοηθήσουν στη διαχείριση της κατάστασης και να αποτρέψουν τις χειρότερες επιπτώσεις. Ο εμφυτευμένος απινιδωτής έχει αποδειχθεί ως μία από τις μεθόδους για την αντιμετώπιση των αρρυθμιών, αλλά αυτό προβληματίζει για τους κινδύνους που συνεπάγονται οι επαναλαμβανόμενες εγχειρήσεις για την εισαγωγή του απινιδωτή.

    Έχει πλέον γίνει αναγκαία η περαιτέρω έρευνα για την κατανόηση και τη διαχείριση της Νόσου Νάξος, ώστε να μην χαθούν λάθος ευκαιρίες για αναγνώριση και πρόληψη της ασθένειας, ενώ οι γιατροί ελπίζουν πως η τεχνολογία θα προσφέρει περισσότερες λύσεις για την επιτήρηση και τη θεραπεία των ασθενών.
    Πηγή

    Share:

    Σχετικά Άρθρα