7 Ιουλίου 2024

    Νέα ελπίδα για τη Νότια Αφρική: Σημαντική πτώση των κρουσμάτων HIV

    Για πρώτη φορά καταγράφεται σημαντική μείωση των φορέων του HIV στη Νότια Αφρική, τη χώρα που αντιμετωπίζει το υψηλότερο ποσοστό κρουσμάτων HIV στον κόσμο. Σύμφωνα με νέα έρευνα από το Συμβούλιο Ανθρωπίνων Επιστημών (HSRC), το ποσοστό των φορέων του ιού που προκαλεί AIDS έχει μειωθεί κατά 1,3% μεταξύ 2017-2022, πέφτοντας από 14% σε 12,7% του πληθυσμού.

    Περίπου 7,8 εκατομμύρια Νοτιοαφρικανοί, από τα 62 εκατομμύρια κατοίκους της χώρας, φέρουν τον ιό HIV. Παρόλο που οι λόγοι πίσω από αυτήν τη μείωση είναι πολύπλοκοι, η αυξημένη πρόσβαση στην αντιρετροϊκή θεραπεία (ART) έχει παίξει καθοριστικό ρόλο. Οι φορείς του ιού ζουν περισσότερο σήμερα από ό,τι πριν, χάρη στην αποτελεσματική θεραπεία που παρέχεται.

    Παρόλα αυτά, οι ανατολικές επαρχίες, και ιδιαίτερα η περιοχή των Ζουλού, εξακολουθούν να αντιμετωπίζουν σοβαρό πρόβλημα. Ο αριθμός των επιβεβαιωμένων κρουσμάτων HIV είναι εξαιρετικά υψηλός εκεί, καθιστώντας αυτήν την περιοχή ευπαθή.

    Οι ερευνητές εκφράζουν επίσης την ανησυχία τους για τον αυξημένο αριθμό γυναικών και νέων που μολύνονται από τον ιό. Οι μεγαλύτεροι σε ηλικία άνδρες συχνά μολύνουν νεότερες γυναίκες, κάτι που αυξάνει τον κίνδυνο μετάδοσης. Επίσης, η μειωμένη χρήση προφυλακτικών συνδέεται με τις νέες μολύνσεις, προκαλώντας ανησυχία στους ερευνητές.

    Παρά τις προκλήσεις, η μείωση των φορέων HIV στη Νότια Αφρική είναι ενθαρρυντική είδηση. Η χώρα αντιμετωπίζει την επιδημία με διαρκή αγώνα και η πρόοδος αυτή αποτελεί ένα σημαντικό βήμα προς την εξάλειψη του HIV/AIDS. Η συνέχιση των προσπαθειών για την παροχή ενημέρωσης, πρόληψης και προσβασιμότητας σε θεραπείες είναι απολύτως απαραίτητη προκειμένου να επιτευχθεί ο στόχος αυτός. Μια μείωση ακόμα μεγαλύτερης κλίμακας θα βοηθήσει στη μείωση της επιβάρυνσης της χώρας από την επιδημία και στη βελτίωση της ποιότητας ζωής των ανθρώπων που επηρεάζονται.
    Πηγή

    Share:

    Σχετικά Άρθρα