7 Ιουλίου 2024

    Νέα ενί-ΕΟΠΥΥ: Οι προκλήσεις του πρωτοβάθμιου συστήματος υγείας στην Ελλάδα

    Ο πρωτοβάθμιος τομέας φροντίδας υγείας στην Ελλάδα βρίσκεται σε κατάσταση ανασφάλειας, καθώς οι επιπτώσεις των πολιτικών δημόσιας υγείας και οι αμοιβές των ιατρών δημιουργούν μια ανισορροπία στο σύστημα. Η Ένωση Ιατρών ΕΟΠΥΥ (ΕΝΙ-ΕΟΠΥΥ) καταγγέλλει την υπάρχουσα κατάσταση, που οδηγεί σε ανειδίκευτες πρακτικές στην πρωτοβάθμια φροντίδα υγείας και σε χαμηλές αμοιβές για τους έμπειρους ειδικούς ιατρούς.

    Ο πλουραλισμός του πρωτοβάθμιου συστήματος υγείας, που έχει ως αποτέλεσμα την εμπειρία και την εξειδίκευση των ιατρών, έπαιξε καταλυτικό ρόλο στην αντιμετώπιση της πανδημίας του COVID-19. Ωστόσο, η πορεία της πρωτοβάθμιας φροντίδας υγείας τα τελευταία χρόνια έχει αποκλειστική εστίαση στην ποσοτική κάλυψη του πληθυσμού, ενώ οι πτυχές ποιοτικής αναβάθμισης παραμένουν ανεπαρκείς.

    Η Ένωση Ιατρών ΕΟΠΥΥ προβληματίζεται ιδιαίτερα για τις αμοιβές των ιατρών, αναφέροντας ότι οι συμβάσεις των ειδικευμένων ιατρών έχουν υποβαθμιστεί και ότι οι χαμηλές αμοιβές επηρεάζουν την ικανότητα του συστήματος να παρέχει ποιοτική φροντίδα υγείας, ιδίως σε απομακρυσμένες και ακριτικές περιοχές.

    Επιπλέον, η έλλειψη αναβάθμισης των προϋπολογισμών για την πρωτοβάθμια φροντίδα υγείας και η εφαρμογή μνημονιακών περικοπών έχουν δημιουργήσει μείζονα προβλήματα στο σύστημα. Ειδικότερα, οι αμοιβές των παιδιάτρων και οικογενειακών γιατρών παραμένουν σε πολύ χαμηλά επίπεδα, ενώ μεγάλα κενά στην παιδιατρική κάλυψη υπάρχουν σε πολλούς νομούς της χώρας.

    Η Ένωση Ιατρών ΕΟΠΥΥ προτείνει στην πολιτεία τρία μέτρα για την επίλυση της κρίσης. Καταρχάς, προτείνεται η αύξηση των αμοιβών των ιατρών για κάθε επίσκεψη από το ΕΟΠΥΥ στα 20€, σύμφωνα με το κρατικό τιμολόγιο του 2011. Δεύτερον, προτείνεται η πρόσληψη 800 ειδικευμένων ιατρών με συμβάσεις από τον ΕΟΠΥΥ, με βάση τις ανάγκες κάθε περιοχής. Τέλος, προτείνεται η αναβάθμιση των προϋπολογισμών για την πρωτοβάθμια φροντίδα υγείας με την άρση όλων των μνημονιακών περικοπών και τη διαγραφή των οφειλών.

    Για να αποφευχθεί η μαζική φυγή των ιατρών στο εξωτερικό και να επιτευχθεί ο επαναπατρισμός τους, είναι σημαντικό το δημόσιο σύστημα υγείας να αποδείξει ότι είναι ένας καλός και συνεπής εργοδότης. Με αυτόν τον τρόπο θα δημιουργηθεί ένα πλαίσιο εμπιστοσύνης και αξιοπιστίας, με άμεσο όφελος για τους ασφαλισμένους, που δικαιούνται αξιοπρεπείς υπηρεσίες υγείας σε κάθε επίπεδο.

    Πηγή: Ειδήσεις σήμερα: Eυρωπαϊκή Επιτροπή: Κοινή προμήθεια για αντιβιοτικά στην Ευρωπαϊκή Ένωση, Προσωπικός Γιατρός: Ενημερωτική συνάντηση Αγαπηδάκη με τους προέδρους των Ιατρικών Σχολών, Ιός Δυτικού Νείλου: Μηδενικά κρούσματα – Ένας θάνατος την τελευταία εβδομάδα
    Πηγή

    Share:

    Σχετικά Άρθρα