7 Ιουλίου 2024

    Νέα εποχή για τον Πόρο- Η Masdar κάνει το νησί πιο “πράσινο”

    Οικείο φαίνεται πλέον το μέλλον για τον Πόρο, καθώς η κυβέρνηση ανακοίνωσε τη συμφωνία της με τη Μasdar, με στόχο τη μετατροπή του νησιού σε ένα πραγματικά “πράσινο” νησί. Στο πλαίσιο της COP28, της διάσκεψης του ΟΗΕ για την Κλιματική Αλλαγή, ανακοινώθηκαν οι λεπτομέρειες της συμφωνίας με τη Masdar για τον Πόρο. Η υφυπουργός Περιβάλλοντος και Ενέργειας, Αλεξάνδρα Σδούκου, παρουσίασε τις τέσσερις σημαντικές παρεμβάσεις που προβλέπονται στην συμφωνία για τον Πόρο με την Masdar, που θα μεταμορφώσουν το νησί σε ένα βιώσιμο παράδεισο.

    Η πρώτη παρέμβαση περιλαμβάνει την κατασκευή ενός μεγάλου φωτοβολταϊκού πάρκου στο Πόρο, το οποίο θα παράγει καθαρή ενέργεια για τις ανάγκες του νησιού. Η δεύτερη παρέμβαση στοχεύει στην απανθρακοποίηση των θαλάσσιων μεταφορών, με την αντικατάσταση των πλοίων που εκτελούν τη γραμμή Πειραιάς-Πόρος με ηλεκτρικά πλοία. Επιπλέον, προβλέπεται ο εξηλεκτρισμός των μεταφορών στο νησί, με τη χρήση ηλεκτρικών οχημάτων όπως δημοτικά οχήματα, ασθενοφόρα και λεωφορεία. Η υπηρεσία αυτή θα υποστηρίζει επίσης τις τοπικές επιχειρήσεις με ηλεκτρικά φορτηγά, ενώ θα εγκατασταθούν και φορτιγά σημεία στο νησί, για να βοηθήσουν στη φόρτιση των ηλεκτρικών οχημάτων. Τέλος, η τέταρτη παρέμβαση αφορά την καινοτομία στη διαχείριση των αποβλήτων στο νησί, προσφέροντας λύσεις που θα συμβάλλουν στη μείωση της περιβαλλοντικής επιβάρυνσης.

    Ο πρωθυπουργός, Κυριάκος Μητσοτάκης, εξέφρασε τη χαρά του για τη συμφωνία με τη Masdar και την ευκαιρία να μεταμορφώσουν τον Πόρο σε ένα βιώσιμο παράδεισο. Αναφέρθηκε στα παραδείγματα της Αστυπάλαιας και της Τήλου, που έχουν ήδη επωφεληθεί από παρόμοιες παρεμβάσεις και έχουν μετατραπεί σε σημαντικούς προορισμούς. Επίσης, τόνισε ότι ο Πόρος είναι ένας δημοφιλής προορισμός γιότ, που θα εξερευνήσουν διάφορες περιβαλλοντικά φιλικές λύσεις.

    Μια νέα εποχή ξεκινά για τον Πόρο, που θα γίνει πρότυπο για την πράσινη μετάβαση σε νησιά και παράλιες περιοχές. Η συμφωνία με τη Masdar είναι ένα σημαντικό βήμα προς την αειφορία και την προστασία του περιβάλλοντος, ενώ ταυτόχρονα αναμένεται να δημιουργήσει θέσεις εργασίας και να προσφέρει ανάπτυξη στον τοπικό πληθυσμό. Ο Πόρος, λοιπόν, ετοιμάζεται να υποδεχθεί το μέλλον με πράσινη ενέργεια και καινοτόμες λύσεις για ένα βιώσιμο περιβάλλον.
    Πηγή

    Share:

    Σχετικά Άρθρα