6 Ιουλίου 2024

    Νέα θεραπευτική προσέγγιση για την κατάθλιψη: Η άσκηση συγκρίνεται με τα φάρμακα

    Παρατηρείται ότι η ψυχική υγεία αποτελεί ένα θέμα αυξανόμενης σημασίας, καθώς οι άνθρωποι αντιμετωπίζουν ολοένα και περισσότερο τα συμπτώματα της κατάθλιψης και του άγχους. Μια πρόσφατη έρευνα, που παρουσιάστηκε στο συνέδριο ECNP και δημοσιεύθηκε στο Journal of Affective Disorders, έθεσε αντιμέτωπες δύο διαφορετικές προσεγγίσεις -βασιλικούς δρόμους- για την αντιμετώπιση της κατάθλιψης: τα φάρμακα και η άσκηση.

    Η έρευνα πραγματοποιήθηκε από την καθηγήτρια Brenda Penninx του Πανεπιστημίου Vrije, η οποία εξέτασε 141 ασθενείς με κατάθλιψη και/ή άγχος. Κάθε συμμετέχοντας ήταν ελεύθερος να επιλέξει ανάμεσα στη φαρμακευτική αγωγή και την άσκηση. Από τους 141 ασθενείς, 45 επέλεξαν τη λήψη αντικαταθλιπτικών για 16 εβδομάδες, ενώ 96 επέλεξαν να ακολουθήσουν ένα πρόγραμμα τρεξίματος με διάρκεια μεγαλύτερη από τις 16 εβδομάδες. Το αποτέλεσμα ήταν ενδιαφέρον, καθώς η πλειοψηφία των ασθενών προτίμησε την άσκηση.

    Τα αποτελέσματα της μελέτης έδειξαν ότι περίπου το 44% και των δύο ομάδων σημείωσε βελτίωση των καταθλιπτικών συμπτωμάτων και του άγχους. Ωστόσο, η ομάδα που ακολούθησε το πρόγραμμα τρεξίματος επιδείχθηκε επίσης να έχει βελτίωση στο σωματικό βάρος, τη μέση περίμετρο, την αρτηριακή πίεση και την καρδιακή λειτουργία. Αντίθετα, η ομάδα που πήρε φάρμακα επέδειξε μια τάση προς επιδείνωση αυτών των μεταβολικών δεικτών.

    Αξίζει να σημειωθεί ότι, παρά την επιλογή της άσκησης από την πλειοψηφία των ασθενών, το ποσοστό συνέπειας σε αυτήν ήταν χαμηλότερο σε σχέση με τους ασθενείς που πήραν φάρμακα. Για αυτό το λόγο, οι ερευνητές κατέληξαν στο συμπέρασμα ότι η άσκηση πρέπει να λαμβάνεται πολύ πιο σοβαρά υπόψη ως μια επιλογή θεραπείας για τους ασθενείς με κατάθλιψη. Επίσης, υπογράμμισαν ότι η άσκηση μπορεί να έχει θετικές επιπτώσεις στην ψυχική και σωματική υγεία, πέραν των αντικαταθλιπτικών φαρμάκων που είναι συνήθως διαθέσιμα.

    Επομένως, αυτή η έρευνα αναδεικνύει την ανάγκη για μια ευρύτερη προσέγγιση στη θεραπεία της κατάθλιψης, ώστε να προσφέρονται περισσότερες επιλογές και να επιδιώκεται η βελτίωση της συμμόρφωσης των ασθενών. Η άσκηση πρέπει να αναγνωρίζεται ως μια αποτελεσματική θεραπευτική επιλογή που μπορεί να έχει θετικές επιπτώσεις στην ψυχική και σωματική υγεία των ασθενών με κατάθλιψη.
    Πηγή

    Share:

    Σχετικά Άρθρα