4 Ιουλίου 2024

    Νέα Κατεύθυνση στη Γυμναστική μετά τον Τοκετό

    Μια φρέσκια εξέλιξη στην πρακτική της γυμναστικής μετά τον τοκετό μπορεί να ανανεώσει τόσο το σώμα όσο και την ψυχολογία σας κατά τη διάρκεια αυτής της όμορφης αλλά και προκλητικής περιόδου προσαρμογής και αναζωογόνησης. Άσχετα με το αρχικό επίπεδο εμπειρίας ή τους γυμναστικούς στόχους σας μετά τον τοκετό, πιθανόν να αναρωτιέστε πότε είναι η κατάλληλη στιγμή να ξεκινήσετε τη γυμναστική και πώς να το κάνετε με ασφάλεια. Ας εξετάσουμε λοιπόν όλες τις απαντήσεις σήμερα…

    Αμέσως μετά από έναν φυσιολογικό τοκετό, οι περισσότερες νέες μητέρες μπορούν να ξεκινήσουν τη γυμναστική μόλις αισθανθούν έτοιμες, ακόμη και μέσα σε λίγες ημέρες. Ωστόσο, εάν υποστήριξατε καισαρική τομή ή αντιμετωπίσατε οποιαδήποτε επιπλοκή κατά τη γέννα, οπωσδήποτε θα πρέπει να συμβουλευτείτε το γιατρό σας πριν ξεκινήσετε. Είναι σημαντικό να θυμάστε ότι η έναρξη της γυμναστικής μετά τον τοκετό θα πρέπει να γίνεται σε βαθμίδες.

    Θα πρέπει να επικεντρωθείτε σε ήπιες ασκήσεις τουλάχιστον για τις πρώτες 12 εβδομάδες μετά τη γέννηση του μωρού, ώστε να δώσετε στο σώμα σας τον απαραίτητο χρόνο ανάρρωσης.

    Πώς μπορώ να καταλάβω ότι είναι πρόωρο να ασκηθώ;

    Υπάρχουν ορισμένα σημάδια που μπορεί να υποδεικνύουν ότι έχετε ξεκινήσει τη γυμναστική μετά τον τοκετό πολύ νωρίς ή ότι θα πρέπει να περιορίσετε την ένταση της προπόνησής σας. Εάν παρατηρείτε αιμορραγία που δεν σχετίζεται με την επανόρθωση του κύκλου σας, πόνο στον λεκάνη, ακόρεστη αίσθηση ή δυσκολία στον έλεγχο της ούρησης, θα πρέπει να μειώσετε την ένταση της προπόνησής σας και να επικοινωνήσετε αμέσως με το γιατρό σας. Είναι πολύ σημαντικό να ακούτε πάντα το σώμα σας και να σταματάτε οποιαδήποτε άσκηση εάν διαπιστώσετε οποιαδήποτε δυσφορία.

    Ποιες είναι οι καλύτερες ασκήσεις για εμένα;

    Πάντα ασκηθείτε προσεκτικά και χαλαρά τις πρώτες εβδομάδες μετά τον τοκετό, χωρίς να υπάρχει λόγος για βιασύνη. Μπορείτε να ξεκινήσετε με ασκήσεις για την περιοχή της κοιλιάς και την πλάτη, καθώς και με μέτρια αερόβια άσκηση, αρκεί να μην αισθάνεστε κάποια δυσφορία. Όσον αφορά τις αερόβιες ασκήσεις, μπορείτε να ξεκινήσετε με τρεις 10λεπτους περπάτους κάθε εβδομάδα. Θυμηθείτε: Μια προπόνηση μπορεί να είναι κάτι απλό όπως να ανεβαίνετε και να κατεβαίνετε σε ένα βήμα. Σκεφτείτε το ενδεχόμενο να παρακολουθήσετε μαθήματα που είναι ειδικά σχεδιασμένα για νέες μητέρες και περιλαμβάνουν ασκήσεις επαναφοράς και ενδυνάμωσης.

    Επιλέγοντας τη σωστή ενδυμασία Επιλέξτε ρούχα γυμναστικής που είναι ανάλαφρα και άνετα για την πρακτική σας. Τα κολαν ζώνης υψηλής συμπίεσης κατά τη διάρκεια της ανάρρωσης μετά τον τοκετό και ένα εφαρμοστό αθλητικό σουτιέν θα αποδειχθούν πολύτιμα κατά τη διάρκεια της προπόνησης. Επίσης, θα πρέπει να θυμάστε να πίνετε νερό συχνά πριν, κατά τη διάρκεια και μετά τη γυμναστική.
    Πηγή

    Share:

    Σχετικά Άρθρα