7 Ιουλίου 2024

    Η Αποφασιστική Μάχη στο Μίντγουεϊ: Ο Στρατηγικός Στροφοπόδης του Β’ Παγκοσμίου Πολέμου

    Η αεροναυμαχία του Μίντγουεϊ (4-7 Ιουνίου 1942) αποτέλεσε μία αποφασιστική σύγκρουση ανάμεσα στους Αμερικανούς και τους Ιάπωνες στον Ειρηνικό, κατά τη διάρκεια του Β’ Παγκοσμίου Πολέμου. Αυτή η μάχη θα αλλάξει τον ρου του πολέμου και θα δώσει στους Αμερικανούς την πρωτοβουλία στις επιχειρήσεις. Παρόλο που οι Ιάπωνες ήταν σε προβληματική θέση στη Θάλασσα των Κοραλλίων, εξακολουθούσαν να έχουν την πρωτοβουλία στις κινήσεις. Προσδιόρισαν τον στόχο τους να αυξήσουν την αμυντική τους περιοχή στον Ανατολικό Ειρηνικό Ωκεανό, με σκοπό να επιτεθούν στην Αυστραλία. Ωστόσο, οι Αμερικανοί κατάφεραν να αποκρυπτογραφήσουν τα ιαπωνικά μηνύματα, κερδίζοντας έτσι ένα σημαντικό πλεονέκτημα.

    Ο Νίμιτς, ο αμερικανός ναύαρχος, που γνώριζε τα σχέδια των Ιαπώνων, αποφάσισε να προχωρήσει από το σημείο αυτό και να στείλει το στόλο του 1.600 χιλιόμετρα βορειότερα, στην ατόλη Μίντγουεϊ, πολύ πιο βορειοδυτικά από την Ακτή των Κοραλλίων. Έτσι, κατάφερε να αποφύγει την ιαπωνική παγίδα και να προστατέψει τα στρατηγικά του συμφέροντα. Στις 4 Ιουνίου, ξεκίνησε η αεροναυτική μάχη, η οποία θα διαρκέσει για τρεις ημέρες. Παρά την ανωτερότητα της ιαπωνικής δύναμης, οι Αμερικανοί κατάφεραν να ανατρέψουν την κατάσταση χάρη στα εξαιρετικά αναγνωριστικά συστήματά τους.

    Ο ιαπωνικός στόλος δεν είχε ραντάρ και επικρατούσε σιγή ασύρματου σε όλη τηλεώρα, κάτι που δίνει στα αμερικανικά αεροπλάνα την ευκαιρία να ξεκινήσουν την αιφνιδιαστική επίθεση. Τα ιαπωνικά θωρηκτά ήταν ακραία ανίσχυρα και έμειναν απλοί θεατές καθώς τα αμερικανικά αεροπλάνα τους προσέβαλαν. Μέσα σε λίγα λεπτά, οι Αμερικανοί κατάφεραν να αποφέρουν τεράστιες απώλειες στους Ιάπωνες. Το αποτέλεσμα ήταν 3.500 νεκροί, 4 αεροπλανοφόρα, ένα καταδρομικό και 332 αεροσκάφη να καταστραφούν. Από την άλλη πλευρά, οι Αμερικανοί έχασαν περίπου 300 ανθρώπους, ένα αεροπλανοφόρο, ένα αντιτορπιλικό και 150 αεροσκάφη.

    Η ήττα που υπέστησαν οι Ιάπωνες στο Μίντγουεϊ ήταν ένα απρόσμενο χτύπημα για την Ιαπωνία και σημάδεψε την αρχή της ανατροπής της κατάστασης στον πόλεμο. Τα μεγάλα ονείρα της Ιαπωνίας για εκστρατείες στην Αυστραλία και τη Νέα Γουίνεα καταρρίφθηκαν. Ο πόλεμος στον Ειρηνικό αποκτά νέο χαρακτήρα, με συνεχόμενες αμερικανικές επιθέσεις και ιαπωνικές προσπάθειες αντίδρασης. Το αυτοκρατορικό ναυτικό χάνει την πρωτοβουλία στον πόλεμο, ενώ οι Ηνωμένες Πολιτείες βρίσκονται όλο και πιο κοντά στο να ανατρέψουν τις εισβολές των Ιαπώνων.
    Πηγή

    Share:

    Σχετικά Άρθρα