9 Ιουλίου 2024

    Νέα Μέτρα για την Αντιμετώπιση των Εξαρτήσεων: Επίδραση στους Εργαζόμενους του ΚΕΘΕΑ

    Έντονη ανησυχία έχει προκαλέσει η ανακοίνωση του Υπουργείου Υγείας για τη δημιουργία του Εθνικού Οργανισμού Πρόληψης και Αντιμετώπισης των Εξαρτήσεων (ΕΟΠΑΕ), από τους εργαζόμενους του ΚΕΘΕΑ. Οι εργαζόμενοι αντιλαμβάνονται τη δημιουργία ενός εθνικού οργανισμού σε μορφή ΝΠΙΔ, ως κατάργηση των υφιστάμενων οργανισμών και μονάδων. Ανησυχούν για τη διάλυση του πεδίου των εξαρτήσεων και της επιστημονικής πολυμορφίας, που παραμένει παρά τις δυσκολίες που αντιμετωπίζει ο τομέας. Η δημιουργία ενός ενιαίου οργανισμού φαίνεται να αποβλέπει στην επίλυση πολιτικών ζητημάτων χωρίς την απαραίτητη συνεργασία και δικτύωση μεταξύ των επαγγελματικών ομάδων και των κοινοτήτων.

    Οι εργαζόμενοι του ΚΕΘΕΑ κατηγορούν το Υπουργείο Υγείας για έλλειψη διαλόγου με τους οργανισμούς που ασχολούνται με το θέμα των εξαρτήσεων. Δεν έχει πραγματοποιηθεί καμία ανοικτή συζήτηση για τα προβλήματα που αντιμετωπίζει ο τομέας, ούτε έχει δοθεί καμία εξήγηση σχετικά με το αναμενόμενο αποτέλεσμα από τη συγχώνευση και ανασύσταση των οργανισμών. Οι εργαζόμενοι αναφέρουν ότι έχουν ήδη βιώσει τις αρνητικές συνέπειες της διάλυσης της οργανικής σύνδεσης της διοίκησης με το θεραπευτικό μοντέλο, και φοβούνται ότι αυτή η κατάσταση θα επηρεάσει και τους υπόλοιπους τομείς της υγείας.

    Ο ενιαίος οργανισμός που προτείνεται φαίνεται να εστιάζει στην επίλυση πολιτικών ζητημάτων, αγνοώντας τις διαφορετικές ανάγκες και την τοπική συνεργασία. Οι εργαζόμενοι του ΚΕΘΕΑ τονίζουν τη σημασία της διασύνδεσης με τις τοπικές κοινωνίες και της διατήρησης της επιστημονικής πολυμορφίας. Πρέπει να ληφθούν υπόψη οι κυβερνητικές ευθύνες και αρμοδιότητες για τον εθνικό σχεδιασμό και συντονισμό των δράσεων, χωρίς να θυσιάζεται η αυτονομία και η επιστημονική ποιότητα.

    Γενικά, υπάρχει ανάγκη για μια πιο ανοικτή και διαφανή προσέγγιση στη δημιουργία νέων οργανισμών και μέτρων που αφορούν την αντιμετώπιση των εξαρτήσεων. Ο διάλογος μεταξύ των επαγγελματικών ομάδων, των εμπειρογνωμόνων και των ενδιαφερόμενων φορέων είναι ζωτικής σημασίας για να επιτευχθεί μια συνολική και αποτελεσματική προσέγγιση στα προβλήματα των εξαρτήσεων.
    Πηγή

    Share:

    Σχετικά Άρθρα