5 Ιουλίου 2024

    Νέα μελέτη αποκαλύπτει τις επικίνδυνες καρκινογόνες ουσίες σε προϊόντα καθημερινής χρήσης”

    Ο αριθμός των επικίνδυνων χημικών ουσιών που περιέχονται σε προϊόντα καθημερινής χρήσης είναι ανησυχητικά υψηλός, σύμφωνα με μια νέα έρευνα. Από προσωπικά προϊόντα υγιεινής μέχρι καθαριστικά και βαφές μαλλιών, αυτές οι χημικές ουσίες έχουν συνδεθεί με την εκδήλωση καρκίνου, γενετικές ανωμαλίες και προβλήματα αναπαραγωγής.

    Μια νεότερη μελέτη αναφέρει ότι οι επιστήμονες μπορούν πλέον να προβλέψουν αν μια χημική ουσία μπορεί να προκαλέσει καρκίνο του μαστού, βάσει συγκεκριμένων χαρακτηριστικών της ουσίας. Αυτή η μέθοδος μπορεί να βοηθήσει τους ρυθμιστές και τους κατασκευαστές να εντοπίσουν γρήγορα και αποτελεσματικά τις επικίνδυνες ουσίες και να βρουν πιο ασφαλείς εναλλακτικές λύσεις.

    Ο καρκίνος του μαστού παραμένει ο συχνότερα διαγνωσμένος καρκίνος στις Ηνωμένες Πολιτείες, με τα ποσοστά νέων γυναικών που πάσχουν να αυξάνονται. Η μελέτη αυτή έρχεται να προσφέρει νέα εργαλεία για την εντοπισμό των περιβαλλοντικών εκθέσεων που συνδέονται με τον καρκίνο του μαστού και να δημιουργήσει στρατηγικές πρόληψης για τη μείωση του βάρους της νόσου.

    Η μελέτη ερευνά περισσότερες από 900 επικίνδυνες χημικές ουσίες που προκαλούν όγκους του μαστού σε ζώα. Αυτές οι ουσίες βρίσκονται σε καταναλωτικά προϊόντα, τρόφιμα, ποτά, φυτοφάρμακα, φάρμακα και χώρους εργασίας. Πολλές από αυτές τις ουσίες επηρεάζουν την παραγωγή ορμονών στα κύτταρα του μαστού και προκαλούν την παραγωγή περισσότερων οιστρογόνων και προγεστερόνης, παράγοντες κινδύνου για τον καρκίνο του μαστού. Επιπλέον, πολλές από αυτές τις ουσίες βλάπτουν το DNA και διαταράσσουν τις ορμόνες.

    Αυτή η μελέτη προσφέρει νέα εργαλεία και στρατηγικές για τον έλεγχο και την πρόληψη του καρκίνου του μαστού. Είναι σημαντικό οι ρυθμιστές και οι κατασκευαστές να αναγνωρίσουν αυτές τις επικίνδυνες ουσίες και να βρουν ασφαλείς εναλλακτικές λύσεις για τα προϊόντα καθημερινής χρήσης. Μόνο έτσι μπορούμε να προστατεύσουμε την υγεία μας και να μειώσουμε τα ποσοστά του καρκίνου του μαστού.
    Πηγή

    Share:

    Σχετικά Άρθρα