7 Ιουλίου 2024

    Νέα παραλλαγή του κορωνοϊού HV.1: Οι εκτιμήσεις και τα στοιχεία

    Η νέα παραλλαγή του κορωνοϊού, HV.1, έχει κερδίσει το ενδιαφέρον των υγειονομικών υπηρεσιών των Ηνωμένων Πολιτειών, αντικαθιστώντας σιγά σιγά την κυρίαρχη παραλλαγή Eris (EG.5) και την Omicron. Σύμφωνα με τα επίσημα δεδομένα των αμερικανικών Κέντρων Ελέγχου και Πρόληψης Νοσημάτων (CDC), το HV.1 αντιπροσωπεύει πλέον το 25% των κρουσμάτων COVID-19, αυξηθείσα από το 1% στις αρχές του περασμένου Αυγούστου. Ταυτόχρονα, η παραλλαγή Eris έχει υποχωρήσει στο 22% από το 24% στις αρχές του μήνα.

    Μετά την εμφάνιση της παραλλαγής Omicron τον Δεκέμβριο του 2021, πολλές υποπαραλλαγές ακολούθησαν αυτό το δρόμο. Τώρα, με εκθετική αύξηση, η HV.1 φαίνεται να κατακτά την πρωτοκαθεδρία, προβλέποντας ότι θα γίνει το κυρίαρχο στέλεχος τον φθινόπωρο και το χειμώνα. Παρόλο που μόνο το 3,5% των Αμερικανών έχει εμβολιαστεί με τα σύγχρονα εμβόλια κατά της COVID-19, οι ειδικοί δεν προβλέπουν ανησυχητικά σενάρια για την HV.1. Ο γιατρός Αmesh A. Adalja, MD, ειδικός σε θέματα μολυσματικών ασθενειών και ανώτερος ερευνητής στο Κέντρο Ασφάλειας Υγείας του πανεπιστημίου Johns Hopkins, επισημαίνει ότι “θα υπάρχουν πάντα νέες παραλλαγές του SARS-CoV-2, αλλά οι περισσότερες δεν προκαλούν ανησυχία”.

    Αν και η HV.1 είναι μεταδοτική, επιβεβαιώνεται ότι δεν είναι πιο σοβαρή από άλλες παραλλαγές που κυκλοφορούν επί του παρόντος. Τα συμπτώματα που συνδέονται με αυτή την παραλλαγή είναι παρόμοια με αυτά που παρατηρούνται σε άλλες παραλλαγές του ιού SARS-CoV-2. Περιλαμβάνουν:

    – Προστασία από τα νέα εμβόλια: Οι επιστήμονες εκτιμούν ότι τα επικαιροποιημένα εμβόλια κατά της COVID-19 παρέχουν κάποια προστασία από την HV.1, καθώς αυτή αποτελεί “απόγονο” της παραλλαγής Kraken (XBB.1.5), η οποία συνέβαλε στον σχεδιασμό των νέων εμβολίων.

    Οι τελευταίες εξελίξεις σχετικά με την HV.1 και οι επιπτώσεις της στην εξάπλωση του κορωνοϊού παραμένουν υπό παρακολούθηση. Παρόλα αυτά, η επιστημονική κοινότητα διατηρεί την αισιοδοξία ότι οι υφιστάμενες εμβολιαστικές δόσεις μπορούν να αποτρέψουν την εξάπλωση αυτής της νέας παραλλαγής και να περιορίσουν την επιδημία. Στο μεταξύ, η συμμόρφωση με τα μέτρα προστασίας, όπως η χρήση μάσκας και η αποφυγή των μεγάλων συναθροίσεων, παραμένει αναγκαία για την προστασία της υγείας μας.
    Πηγή

    Share:

    Σχετικά Άρθρα